Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Aspis Bank: Αρχές Ιανουαρίου κρίνεται το μέλλον της

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για την αύξηση κεφαλαίου της Aspis Bank μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Commercial Value, η οποία ελέγχει το 40% των μετοχών της τράπεζας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο όμιλος Ρέστη και το fund Apollo Management International ολοκλήρωσαν το due diligence της Aspis Bank την παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς να διαπιστώσουν κάτι αρνητικό, ικανό να αναιρέσει το αρχικό ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank. Πλέον, απομένει η υποβολή της πρότασης καθενός ενδιαφερόμενου και ο καθορισμός της τιμής για την αύξηση κεφαλαίου.Εν τω μεταξύ, όμως, οι εξελίξεις με την Commercial Value δημιουργούν νέα δεδομένα και στην Aspis Bank. Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η θέση της Commercial Value υπό επιτροπεία δεν επηρεάζει καθόλου την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank και εκτιμούν ότι γύρω στις 4 – 5 Ιανουαρίου θα κατατεθούν οι προσφορές των δύο ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η Commercial Value πρέπει να υποβάλλει στην Επιτροπή Ελέγχου Ιδιωτικής Ασφάλισης μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2010 πρόγραμμα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης και να προβεί στην υλοποίησή του μέσα σε ένα μήνα.

Η εταιρεία, ειδικότερα, πρέπει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου να λάβει απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και να γνωστοποιήσει στην ΕΠ.ΕΙ.Α τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα συμμετέχουν και μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου να προβεί στην καταβολή, αποκλειστικά σε μετρητά, του ποσού της αύξησης, το οποίο ανέρχεται σε 79,4 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις στην Commercial Value ναρκοθετούν την υπόθεση πώλησης της Aspis Bank, τη στιγμή που από πλευράς των εμπλεκομένων με την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας υποστηρίζεται πως το ένα γεγονός δεν επηρεάζει το άλλο.

Ωστόσο, γεγονός είναι ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Aspis Bank είναι ανοιχτά, από το να υποβάλει ή να μην υποβάλει προσφορά ο κάθε ενδιαφερόμενος, μέχρι να υποβάλουν και οι δύο ή κανένας, ανοίγοντας και πάλι το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Aspis Bank με την Αttica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ασχέτως εξελίξεων με την Commercial Value, ο όμιλος Ρέστη θέτει ως όρο για την υποβολή πρότασης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Aspis Bank το να μπορέσει να προχωρήσει σε συγχώνευση της Aspis Bank με την FBBank στην οποία ο όμιλος ελέγχει το 51%. Το αίτημα αυτό, ωστόσο, αν και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει κριθεί θετικά και από την Τράπεζα της Ελλάδος, πρέπει να εγκριθεί από τον έτερο μέτοχο της FBBank, την Αγροτική Τράπεζα η οποία ελέγχει το 49%.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της Aspis Bank θα κριθεί από τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου