Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Τα νέα ρεύματα της ΕΠΕΙΑ

Με την εκπνοή του 2009 είναι αναπόφευκτη η απολογιστική προσέγγιση των όσων «έτρεξαν», επηρέασαν, και το κυριότερο δημιούργησαν νέες τάσεις στην ασφαλιστική αγορά.

Η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν σαφώς το απροσδόκητο και συνάμα σημαντικό γεγονός που πυροδότησε ανησυχία, προκάλεσε αρρυθμία, αγκάλιασε ασφυκτικά την αγορά και μείωσε το οξυγόνο της επιβίωσης που δεν είναι άλλο παρά η οικονομική ευρωστία των καταναλωτών η οποία δυνητικά αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης των ασφαλιστικών εργασιών.

Οι συνέπειες αυτές έγιναν πρώτα αισθητές στα οικονομικά των εταιριών και εν συνεχεία στα διοικητικά τους καθώς ώθησε σε ανασχεδιασμούς, αναδιαρθρώσεις και επαναπροσδιορισμό στόχων και ενεργειών. Τα πράγματα δεν άλλαξαν μέσα σε ένα χρόνο και οι εταιρίες συμπορεύονται με την κρίση και το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει.

Κορυφαία θέση στα σημαντικά γεγονότα του 2009 έχει αναμφισβήτητα και η παρουσία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης που ήταν ο πρωταγωνιστής της προσπάθειας εξυγίανσης της αγοράς.

Η Επ.Ε.Ι.Α φορτωμένη με την προσδοκία ότι θα αποκαταστήσει τα ανορθόδοξα της αγοράς και θα επιφέρει την ισορροπία κινήθηκε σε ένα ήπιο ρυθμό ο οποίος όμως προκάλεσε ανατροπές. Αρχικώς, έκανε σαφές ότι παρακολουθεί την αγορά. Ήλθε σε επαφή με τις εταιρίες, τους έκανε συστάσεις και παράλληλα προχώρησε σε δείγμα γραφής με ανακλήσεις αδειών λειτουργίας και στενό μαρκάρισμα της αγοράς.

Η παρουσία της Επιτροπής, όπως και η οικονομική κρίση συνεχίζουν να έχουν την δυναμική τους στην ασφαλιστική αγορά με την εξής διαφορά: η μεν κρίση προκάλεσε συσπείρωση ενώ η Επ.Ε.Ι.Α. δημιούργησε ένα «νέο ρεύμα» που κανείς δεν γνωρίζει που θα βγάλει.

Συγκεκριμένα, οι πιέσεις προς τις μικρές αδύνατες και μάλλον ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν στους μεγάλους και ισχυρούς μια σκληρή διαπραγματευτική ικανότητα: να τιμολογούν όσο θέλουν, να αυξάνουν τα ασφάλιστρα όσο θέλουν και να υποστηρίζουν ότι παρέχουν εγγύηση υπονοώντας ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Όσο για τις μικρότερες εταιρίες με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τα χιλιάδες συμβόλαια κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται και πιο δύσκολα. Βαλμένες στην άκρη, με την ευρέως καλλιεργούμενη -από κάθε πλευρά- υπόνοια ότι έχουν προβλήματα, αγωνίζονται να συντηρηθούν. Αγώνας άνισος τα νέα ρεύματα….

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου