Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Προωθείται άμεσα η ένταξη της ΕπΕΙΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος


Διαφωνίες από στελέχη της αγοράς και εταιρίες

Σύντομα οι ασφαλιστικές εταιρίες θα βρεθούν υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς η σχετική κυβερνητική πρόθεση για ενιαία εποπτική αρχή από την κεντρική τράπεζα όλων των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων θα επιταχυνθεί, αφού στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώνουν αδυναμίες και κενά στη λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης ( ΕπΕΙΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες και σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα από την κατάσταση πού έχει δημιουργηθεί από τα «λουκέτα» στις ασφαλιστικές του ομίλου Ασπίς και τους χειρισμούς της εποπτικής αρχής, θέλει να παρέμβει συνολικά και θεσμικά στα ζητήματα εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών.


Ετσι προς το παρόν δεν έχει προβεί σε αλλαγές στην ΕπΕΙΑ όπως όλοι περίμεναν, κύρια με την αλλαγή του προέδρου κ Πέτσα για να μην θεωρηθεί μια τέτοια κίνηση ως πολιτική επιλογή σε ένα θεσμικό φορέα και με δεδομένο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕπΕΙΑ είχε εκδηλώσει την θέληση του να παραμείνει στην θέση του.

Τώρα όμως που βλέπει μια σειρά από ζητήματα που ανακύπτουν στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών να περιπλέκονται γύρω από την εποπτική αρχή θέτει σε άμεση προτεραιότητα την ένταξη της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κίνηση αυτή πέρα από την σημειολογική της αξία έχει σαν στόχο να μην γίνει το αρμόδιο υπουργείο αμορτισέρ των κραδασμών που αναμένεται να ακολουθήσουν σε αρκετές εταιρίες με προβλήματα στα αποθεματικά τους και όχι μόνο.

Άλλωστε υπάρχει και η μεγάλη πρόκληση της εφαρμογής και προσαρμογής στη Solvency II που μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα και με παλιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ Σαχινίδη, θα μπορούσε να συμβάλει στην εφαρμογή της λόγω ανάλογης εμπειρίας με τις τράπεζες.

Βέβαια υπάρχουν στελέχη στο χώρο των εταιριών που θεωρούν ότι η ένταξη της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος θα προκαλέσει προβλήματα μια και πιστεύουν ότι η ανεξάρτητη αρχή της ΕπΕΙΑ επιλαμβάνεται και ρυθμίζει πιο άμεσα θέματα που αφορούν την αγορά εκτός από τον καθαρά χρηματοοικονομικό έλεγχο των εταιριών..

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου