Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Αναζητείται λύση για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου



Στο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό Φίλλιπο Σαχινίδη παραπέμφθηκε το θέμα των ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών, μετά την χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΑΕΕ με τον πρόεδρο τη ΕΠΕΙΑ κ. Γιώργο Πέτσα.


Οι εταιρείες ζητούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για καθαρά εποπτικούς λόγους, να αποτυπώνονται στο περιθώριο φερεγγυότητας με τιμές κτήσης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειασθούν οι εταιρείες να τοποθετήσουν επιπλέον κεφάλαια στο περιθώριο φερεγγυότητας λόγω της σημαντικής πτώσης σε τρέχουσες τιμές της αξίας των ομολόγων. Ουσιαστικά ζητούν το ελληνικό δημόσιο να δεχθεί εν τοις πράγμασι ότι οι τίτλοι που εκδίδει θα δώσουν στη λήξη τους την απόδοση που έχει ανακοινώσει.



Πρόκειται για ρύθμιση που εκρίθη αναγκαία μετά την κερδοσκοπική επίθεση που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα σε τρέχουσες τιμές η αξία τους να μειώνεται. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι τα ομόλογα αποτιμώνται στο περιθώριο φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας στην τρέχουσα αξία στο τέλος κάθε οικονομικής χρήσης. Συνεπώς στην συγκεκριμένη συγκυρία οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν τοποθετήσει κεφάλαια στα ελληνικά ομόλογα θα έχουν σημαντικό έλλειμμα στο περιθώριο φερεγγυότητας το οποίο θα κληθούν να καλύψουν με επιπλέον κεφάλαια.


Οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες (πολυεθνικές και ελληνικών συμφερόντων) αποτελούν ένα σημαντικό θεσμικό επενδυτή για το ελληνικό δημόσιο καθώς έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των επενδεδυμένων κεφαλαίων τους σε ελληνικά ομόλογα. Και επιπλέον συνήθως διακρατούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, πράγματο οποίο θα πράξουν και στην περίπτωση που ο Υπουργός κάνει δεκτό το αίτημα τους.


Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου