Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Βραδυφλεγής βόμβα για ασφαλιστικές η αύξηση του κόστους αντασφάλισης

Η άνοδος των ορίων αποζημίωσης του κλάδου οχημάτων εκτινάσσει τις καλύψεις, προειδοποεί η AON Greece.

Εκτίναξη των αντασφαλίστρων που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω της αύξησης των κατώτατων ορίων στις αποζημιώσεις του αυτοκινήτου τα προσεχή χρόνια, προέβλεψε ο πρόεδρος της AOGreece κ. Τζέραλντ Τέρνερ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κλάδος του αυτοκινήτου δεν έχει ακόμη δείξει τα δόντια του».


Με αφορμή τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της AOGreece, ο επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου AOCorporatioστην Ελλάδα, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στη μεσιτεία ασφαλίσεων, αντασφαλίσεων και διαχείρισης κινδύνων εκτίμησε ότι η αύξηση των αντασφαλίστρων θα φανεί τα προσεχή δύο χρόνια, όταν θα αποτυπωθεί το κόστος των αποζημιώσεων που πληρώνει η ασφαλιστική βιομηχανία μέσα από την ωρίμανση των ζημιών αυτών με βάση τα ποσά που θα επιδικάσουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουνίου του 2009 έχει τεθεί σε εφαρμογή η 5η κοινοτική οδηγία για το αυτοκίνητο που προβλέπει αύξηση των κατώτατων αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες στις 500.000 ευρώ ανά θύμα και στις 500.000 ευρώ ανά ατύχημα για τις υλικές ζημιές, εξέλιξη που οδήγησε ήδη στην αύξηση των ασφαλίστρων που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και του κόστους των αντασφαλίστρων που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για το κόστος που καταβάλλει ο ίδιος ο ασφαλιστικός κλάδος για την κάλυψή του σε παγκόσμιους αντασφαλιστικούς οργανισμούς, επιμερίζοντας έτσι τον κίνδυνο που αναλαμβάνει.

Η AOGreece αποτελεί τον κύριο μεσίτη αντασφαλίσεων για το 85% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά και αντασφαλίζονται εκτός των ομίλων τους, όπως η Allianz και η AΧΑ και σύμφωνα με τον κ. Τέρνερ, το κόστος της αντασφάλισης έχει επηρεαστεί αρνητικά για την Ελλάδα και στον κλάδο πυρός λόγω κυρίως των γεγονότων του Δεκεμβρίου του 2008.

Στον κλάδο των καταστροφικών καλύψεων οι ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει κατά πολύ την ιδία κράτηση, δηλαδή το ποσοστό του κινδύνου που επιβαρύνονται οι ίδιες για την περίπτωση ενός καταστροφικού γεγονότος, όπως π.χ. ο σεισμός, μεταφέροντας ουσιαστικά στον αντασφαλιστή το 3,8% των εργασιών έναντι 12% που ίσχυε το 1996. Το ποσοστό αυτό θεωρείται συμβατό με το επίπεδο που προκύπτει με βάση τα διεθνή μοντέλα μέτρησης των καταστροφικών κινδύνων, αλλά σε κάθε περίπτωση οδηγεί σε ανάγκη για υψηλότερα κεφάλαια από την πλευρά των ίδιων των εταιρειών.

Αναφερόμενος στη συγχώνευση των εταιρειών AOBenfield και AΟΝ Hellas που θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της AOHellas κ. Γιώργος Δαλιάνης, σημείωσε ότι η νέα εταιρεία AOGreece, στοχεύει στον διπλασιασμό των εργασιών τους για την προσεχή πενταετία. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες εξυπηρετούν σήμερα ως μεσιτικές εταιρείες στον χώρο της αντασφαλιστικής και ασφαλιστικής αγοράς κεφάλαια αξίας 175 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ αφορούν τις αντασφάλειες.

Η AOέχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον χώρο της ανάπτυξης μοντέλων για καταστροφικά γεγονότα και είναι ο μοναδικός μεσίτης παγκοσμίως που έχει αναπτύξει αμιγώς ελληνικό μοντέλο σεισμού, ενώ η αντίστοιχη πρωτοβουλία για την ανάπτυξη κυπριακού ομίλου ολοκληρώνεται στο δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου