Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα όρια συνταξιοδότησης

Προειδοποίηση που ισοδυναμεί με προδικαστική διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων απέστειλε χθες η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009 και διαπιστώνει ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών. 


Η Κομισιόν δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα να προσαρμοστεί και να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του κοινοτικού επιτρόπου Βλαντιμίρ Σπίντλα ότι «η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ», τονίζοντας ακόμη πως «εδώ και δέκα μήνες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις εισάγουν διακρίσεις». Πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Μαρτίου του 2009, το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου