Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Νομοθετική ρύθμιση για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών σε ομόλογα του δημοσίου

Μόνο με νομοθετική ρύθμιση θα αναζητήσουν λύση στο θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών εταιριών σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς τόσο η ΕπΕΙΑ όσο και οι ασφαλιστικές εταιρίες που διατυπώνουν την ανάγκη, για εποπτικούς λόγους, να αποτιμηθούν σε τιμές κτήσεις με διακράτηση, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στα περιθώρια φερεγγυότητας αρκετών εταιριών.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο τρόπος αποτίμησης απαιτεί νομοθετική ρύθμιση αφού σύμφωνα με τον ν.400/70 η αποτίμηση στα πλαίσια της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών γίνεται στην τρέχουσα αξία και για κάθε οικονομική χρήση. Ηδη οι ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε κρατικά ομόλογα εξαιτίας των πιέσεων που έχουν δεχθεί τα ομόλογα του δημοσίου εμφανίζουν απώλειες στα επενδυμένα χαρτοφυλάκιά τους που φθάνουν και το 20% μέχρι στιγμής.


Έτσι αν αποτιμηθούν σε τρέχουσες τιμές πολλές εταιρίες θα κληθούν να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν τα κενά,που θα έχουν στα περιθώρια φερεγγυότητά τους. Συνεπώς εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η αποτίμηση σε τιμή κτήσεις είναι μονόδρομος με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε διακράτηση μέχρι και την λήξη τους.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου