Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ασπίς Πρόνοια: Απειλούν με μηνύσεις για τις αποζημιώσεις


Η καθυστέρηση των αποζημιώσεων έχει οδηγήσει αρκετούς δικαιούχους στα δικαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουν κυρίως την νομική καταγραφή του προβλήματος και την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τρίτους στο μέλλον.


Με κατάθεση ατομικών και ομαδικών αγωγών απειλούν οι δικαιούχοι αποζημιώσεων από τις εταιρείες του ομίλου Ασπίς τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα το δημόσιο και την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).


Η καθυστέρηση των αποζημιώσεων για περιπτώσεις που ξεκινούν από τα μέσα 2008 και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2009 έχει οδηγήσει και αρκετούς δικαιούχους στα δικαστήρια προκειμένου να διασφαλίσουν κυρίως την νομική καταγραφή του προβλήματος και την διεκδίκηση αποζημιώσεων από τρίτους στο μέλλον.




Οι δικαιούχοι αποζημιώσεων θεωρούν ότι ο χειρισμός της υπόθεσης της Ασπίς Πρόνοια βαρύνει το κράτος και την ΕΠΕΙΑ, η οποία μάλιστα με γραπτή της ανακοίνωση πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, διαβεβαίωνε τους ασφαλισμένους ότι τα ασφαλιστήρια ζωής είναι εγγυημένα από το κράτος.


Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί στράφηκαν και με αγωγές εναντίον και διαμεσολαβούντων (ασφαλιστών, πρακτόρων) θεωρώντας ότι υπάρχει αστική ευθύνη.


Διαδικασία
Mέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ευρεθεί και καταγραφεί όσοι δικαιούνται αποζημίωση από την «Ασπίς Πρόνοια Ζωής» προκειμένου να ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, η διαδικασία αποζημίωσής τους και να προχωρήσει η εκκαθάριση της εταιρείας. Αυτά προβλέπει η συμπλήρωση του νόμου περί ιδιωτικής ασφάλισης που πέρασε τον προηγούμενο μήνα από τη Βουλή.


Αυτό σημαίνει ότι ο νέος επόπτης χαρτοφυλακίων Ζωής στην Ασπίς Πρόνοια κ. Παντελίδης ουσιαστικά θα κληθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες καταγραφής και αποζημίωσης όσων δικαιούνται σε συμβόλαια νοσοκομειακά, ομαδικά και ζωής. Ο κ. Παντελίδης συνεχίζει το έργο της στελέχωσης με επαγγελματίες της διαχείρισης της διαδικασίας καταγραφής και εκκαθάρισης των εταιρειών του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια παρά τις δυσκολίες που συνεχίζει να έχει το εγχείρημα.


Εγκριση
Μετά θα αναλάβει να ελέγξει και να δώσει την τελική έγκριση για τις αποζημιώσεις η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ).


Ωστόσο, οι κινήσεις του κ. Παντελίδη ουσιαστικά βραχυκυκλώνονται από την έλλειψη ρευστότητας στην Ασπίς Πρόνοια Ζωής γεγονός που ουσιαστικά δυσκολεύει το έργο. Με δεδομένη την χρηματοπιστωτική αδυναμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα, πολλοί πρώην ασφαλισμένοι που δικαιούνται αποζημιώσεων έχουν θορυβηθεί.

Οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει η Ασπίς Πρόνοια Ζωής για υποθέσεις που εκκρεμούν από τις αρχές του 2009 ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν και αποζημιώσεις από τα τέλη 2008, αρκετές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια.


Να σημειωθεί ότι ο χειρισμός από την ΕΠΕΙΑ των εξελίξεων στην Ασπίς Πρόνοια ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο των εταιρειών ουσιαστικά είχε προκαλέσει δυσφορία σε κυβερνητικά στελέχη ιδιαίτερα σ' αυτή την συγκυρία.


Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου