Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Η ING με την ολλανδική κυβέρνηση εφεσιβάλλουν την απόφαση της Κομισιόν

Η ING σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση προσέφυγε κατά των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ολλανδικό όμιλο, σε μια κίνηση που θέτει βασικό προηγούμενο για την κρατική βοήθεια που δέχθηκαν αρκετές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η ING, η οποία έχει λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει βάση του κεντρικού άξονα που θέτουν οι Βρυξέλλες, πουλώντας τον ασφαλιστικό της βραχίονα.


Ωστόσο η ολλανδική εταιρία αμφισβήτησε τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγισε το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει και υποστήριξε ότι η οι περιορισμοί που της θέτει η Κομισιόν, την εμποδίζουν να προσφέρει καλύτερες τιμές όσον αφορά τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, τα στεγαστικά δάνεια, τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οποιαδήποτε επιτυχία θα μπορούσε να «ανοίξει την πόρτα» για αλλαγή των δεδομένων και επαναδιαπραγμάτευση της ING με την Κομισιόν για τους επαχθείς όρους που έχει θέσει η Κομισιόν.

Σε αναλύσεις τους οι χρηματιστηριακές SNS Securities και Evolution Securities, αναφέρουν ότι εάν πετύχει η προσφυγή θα μπορούσε η ING να μην αναγκαστεί να προχωρήσει στην πώληση της ING Direct ΗΠΑ.

Ωστόσο αρκετοί δικηγόροι θεωρούν ότι η ING εισέρχεται σε μια επίπονη δικαστική διαμάχη. Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Τζόναθαν Τοντ συμφώνησε, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η απόφαση της ING για κρατική ενίσχυση ήταν νόμιμη 100%».

Η στάση των ανταγωνιστών

Ανταγωνιστές της ING όπως η γερμανική WestLB και η βρετανική Lloyds Banking Group, που έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια δε σχεδιάζουν να ακολουθήσου το παράδειγμα του ολλανδικού ομίλου όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους.

Όμως, στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης που απείλησε να «γκρεμίσει» πολλές τράπεζες σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, η χρηματοπιστωτική αγορά παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον την έφεση της ING.

Η ING αμφισβητεί τον τρόπο που έχουν υπολογιστεί τα επιτόκια εξαγοράς των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (Core Tier I securities). Μετά από την συμφωνία με την κυβέρνηση, η ING έλαβε ενίσχυση 2 δισ. ευρώ για την πρόωρη εξόφληση, επαναγοράζοντας χρεόγραφα ύψους 5 δισ. ευρώ με premium ύψους 950 εκατ. ευρώ, συνέπεια της οφειλής που προκύπτει από την πώληση της μετοχής και το premium της εξόφλησης.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε αυτή την κίνηση ως πρόσθετη κρατική ενίσχυση. Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απόφαση αυτή της Κομισιόν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι Βρυξέλλες δεν εξήγησε τους υπολογισμούς τους με σαφήνεια.

Τόσο η ING και η κυβέρνηση αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή ενδέχεται να παρεμποδιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού της κρατικής βοήθειας που δέχθηκε η ING.

Όπως ανέφερε ο κ. Hitchings, «η ανησυχία της Κομισιόν είναι -σε περίπτωση που δεν ανατρέψει τον τρόπο υπολογισμού- ότι οποιαδήποτε έκπτωση στο μέλλον θα δημιουργήσει περισσότερες κρατικές ενισχύσεις και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για επιπλέον κυρώσεις.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου