Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Σημαντικές ανακατατάξεις στην ασφαλιστική αγορά το 2009

Κερδισμένες από τον αγώνα διεκδίκησης ασφαλισμένων στον όμιλο Ασπίς δεν βγήκαν όλες οι εταιρείες, καθότι ο κύριος όγκος της προς μεταφορά παραγωγής μετακινήθηκε σε λίγες εταιρείες.

Σημαντικές ανακατατάξεις στους 20 πρώτους «παίκτες» της ασφαλιστικής αγοράς επιφύλαξε το 2009, μια χρονιά που, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης, σημαδεύθηκε από την πτώση του ομίλου Ασπίς και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεριδίων, τόσο στις τρεις πρώτες θέσεις του κλάδου, όσο όμως και στην πρώτη εικοσάδα και κυρίως από τη 10η έως και την 20ή θέση.


Από την επεξεργασία των παραγωγικών στοιχείων του 2009, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν από την ΕπΕΙΑ, προκύπτει ότι η διάλυση του ομίλου Ασπίς ενέτεινε τον ανταγωνισμό, όχι μόνο στην κορυφή της πυραμίδας της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά στο σύνολο του κλάδου.

Ωστόσο, κερδισμένες από τον αγώνα διεκδίκησης ασφαλισμένων στον όμιλο Ασπίς δεν βγήκαν όλες οι εταιρείες, καθότι ο κύριος όγκος της προς μεταφορά παραγωγής μετακινήθηκε σε λίγες εταιρείες.

Βέβαια, οι εντυπωσιακές επιδόσεις ορισμένων ασφαλιστικών αποδίδονται και στην αύξηση των τιμολογίων στον κλάδο Αυτοκινήτου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας τις οποίες αποφάσισε η ΕπΕΙΑ στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, αλλά και η αλλαγή στρατηγικής της ING στις Γενικές Ασφάλειες και στις Ασφάλειες Υγείας, έδωσαν «τροφή» για την ανάπτυξη πολλών εταιρειών.

Σε μια περίοδο μάλιστα που, λόγω της κρίσης, η ασφαλιστική βιομηχανία βρέθηκε να χάνει παραγωγή λόγω αύξησης των ακυρώσεων, αλλά και να αναζητά με μεγάλη δυσκολία νέα παραγωγή λόγω αυτοσυγκράτησης των δαπανών στα νοικοκυριά.

Γι΄ αυτό, εξάλλου, αρνητική ανάπτυξη το 2009 σημείωσαν περισσότερες εταιρείες στον κλάδο Ζωής, αντί των εταιρειών με προσανατολισμό στις Γενικές Ασφάλειες.

Τα συμπεράσματα

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα συμπεράσματα από την εξέλιξη που παρουσίασε η παραγωγή ασφαλίστρων των 20 πρώτων εταιρειών της ασφαλιστικής βιομηχανίας κατά το 2009, αυτά έχουν ως εξής:

- Η αγορά συγκεντρώθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στους 20 πρώτους του κλάδου, οι οποίοι αύξησαν την παραγωγή τους κατά 11,22% έναντι αύξησης 0,61% που παρουσίασε στο σύνολο του ο κλάδος, όπως και της αρνητικής ανάπτυξης κατά 41,01% την οποία παρουσίασαν όσες ασφαλιστικές εταιρείες κατατάχθηκαν σε θέσεις χαμηλότερες της 20ης. Πρόκειται για τάση η οποία καταγράφηκε και στους δύο βασικούς κλάδους ασφάλισης.

- Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στην πρώτη δεκάδα του κλάδου, όπου οι 8 στις 10 εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους σε επίπεδα πολλαπλάσια του μέσου ρυθμού της αγοράς.

- Από τα περίπου 365 εκατ. ευρώ κατά τα οποία αυξήθηκε σε σύνολο ο όγκος παραγωγής των 10 πρώτων εταιρειών τα 153 εκατ. ευρώ αποδίδονται στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία αύξησε την παραγωγή της κατά 16,9%, όπως και το μερίδιό της στο 19,85%.

- Στους κερδισμένους της χρονιάς συγκαταλέγονται επίσης η Allianz Ελλάδος η οποία, στην πρώτη δεκάδα, είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση αυξάνοντας κατά 13,05% την παραγωγή της και τρίτη η EFG Eurolife με αύξηση 12,59% η οποία αποδίδεται κυρίως στην εξαγορά της Activa Insurance.

- Στην εικοσάδα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη πέτυχε η Εμπορική η οποία αύξησε την παραγωγή της κατά 181,36% κερδίζοντας ταυτόχρονα 10 θέσεις στη συνολική κατάταξη. Ειδικότερα, εκτινάχθηκε στην 14η θέση έναντι της 24ης θέσης την οποία κατείχε το 2008.

- Στη δεύτερη δεκάδα της αγοράς καταγράφονται γενικότερα και οι υψηλότερες επιδόσεις του κλάδου, όπου, πέρα από την Εμπορική, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε την παραγωγή της κατά 52,22%, η International Life κατά 77,65%, η Victoria κατά 25,3%, η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά 16,98%, και η Υδρόγειος κατά 15,4%.

- Στην κορυφή της αγοράς, μετά την κατάρρευση του ομίλου Ασπίς, άλλαξε η κατάταξη σε ό,τι αφορά την τρίτη θέση όπου ανέβηκε EFG Eurolife που θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008 κατείχε την έκτη θέση, ενώ στην πρώτη παρέμεινε η Εθνική Ασφαλιστική με μερίδιο 19,85% και τη δεύτερη θέση διατήρησε η Interamerican με μερίδιο 9,91%.

- Από τις εταιρείες της πρώτης εικοσάδας οι 11 βελτίωσαν τις θέσεις κατάταξής τους, τρεις κατατάχθηκαν σε χαμηλότερες θέσεις έναντι του 2008 και έξι παρέμειναν στην ίδια κατάταξη.

- Στους χαμένους της χρονιάς συγκαταλέγονται η Commercial Value η οποία έχασε 26,9 εκατ. ευρώ από την παραγωγή του 2008 σημειώνοντας αρνητική ανάπτυξη κατά 16,15% - χάνοντας ταυτόχρονα δύο θέσεις στο πίνακα κατάταξης, η ING η οποία έχασε (λόγω αλλαγής στρατηγικής) 29,5 εκατ. ευρώ από την παραγωγή του 2008 καταγράφοντας επίσης αρνητική ανάπτυξη κατά 8,74% και η AXA Ασφαλιστική η οποία έχασε 7,8 εκατ. ευρώ της παραγωγής του 2008 σημειώνοντας κι αυτή αρνητική ανάπτυξη κατά 3,39%.

Κλάδος Ζωής

- Πλήγμα στην παραγωγή τους δέχθηκαν πέρυσι οι τέσσερις στις 10 πρώτες εταιρείες του κλάδου, ενώ στην εικοσάδα πτώση εσόδων υπέστησαν οι επτά εταιρείες.

- Στους κερδισμένους της χρονιάς συγκαταλέγονται στην πρώτη δεκάδα η Εμπορική Ζωής η οποία αύξησε την παραγωγή της κατά 186,13%, η Allianz Ελλάδος η οποία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 8,44% και η Εθνική Ασφαλιστική που πέτυχε άνοδο 6,98%.

- Στους 10 πρώτους, τη θέση τους βελτίωσαν δύο εταιρείες. Η Εμπορική Ζωής που λόγω της κάθετης αύξησης της παραγωγής της ανήλθε στην 6η από τη 12η θέση το 2008 και η Allianz Ελλάδος η οποία, από την 8η θέση, ανέβηκε στην 7η.

- Στη δεύτερη δεκάδα ξεχώρισε η άνοδος της Marfin Life κατά 334,02% που αποδίδεται στο γεγονός ότι ουσιαστική δραστηριότητα ανέλαβε το 2009 βασιζόμενη στο banc assurance, η άνοδος κατά 85% της «Ευρωπαϊκή Πίστη», η άνοδος κατά 41,69% της International Life και κατά 40,62% της Cyprus Life.

Γενικές Ασφάλειες

- Στην πρώτη δεκάδα η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε όγκο παραγωγής καταγράφηκε στην Εθνική Ασφαλιστική η οποία, ως φαίνεται, κινήθηκε επιθετικά στον κλάδο Αυτοκινήτου, αποσπώντας σημαντικό μερίδιο από τα «ορφανά» οχήματα των εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.

- Ωστόσο, την πρώτη στη δεκάδα -και σε ποσοστιαία βάση- επίδοση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση με άνοδο παραγωγής κατά 51,50%, η Εθνική Ασφαλιστική ήταν δεύτερη με 30,86% και τρίτη η Interamerican με άνοδο 22,59%

- Έξι στις 10 πρώτες εταιρείες ανέβηκαν στην κατάταξη. Τις περισσότερες θέσεις ανέβηκε Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία από τη 15η θέση βρέθηκε στην 8η, όπως και η Allianz Ελλάδος η οποία ανέβηκε στην 10η θέση από τη 14η το 2008.

- Από τη 10η στην 7η βρέθηκε η ΑΧΑ Ασφαλιστική, από την 9η στην 6η η Groupama Ασφαλιστική από την 7η στην 5η η Υδρόγειος και από την 5η στην 3η η ΑΤΕ Ασφαλιστική.

- Στη δεύτερη δεκάδα του κλάδου καταγράφηκαν σημαντικότατες αυξήσεις παραγωγής. Τις υψηλότερες επιδώσεις πέτυχαν οι EFG Eurolife κατά 110,58%, International Life κατά 109,34%, Interlife κατά 75,33%, Victoria κατά 35,20% και Αιγαίον κατά 34,34%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου