Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

"Παράθυρα διαλόγου" από ΥΠΟΙΚ για Ασπίς, Εγγυητικό και Εποπτεία

Με σαφώς υποβαθμισμένη συμμετοχή της κυβέρνησης, στην σημερινή συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ,ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Σπ. Πλασκοβίτης άφησε τρία παράθυρα διαλόγου με τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς οι σχέσεις κυβέρνησης –εταιριών έχουν οξυνθεί και λόγω και της πρόσφατης ανακοίνωσης σύστασης Εγγυητικού Κεφαλαίου που θα καλύψει τα ελλείμματα και της Ασπίς, ενώ η εποπτεία τους οδηγείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ Πλασκοβίτης στην σημερινή του ομιλία, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια ενδιάμεση λύση στο θέμα του Εγγυητικού Κεφαλαίου ζωής με αναδρομικότητα και για τις εταιρίες που έκλεισαν, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή στην κάλυψη του κόστους των «ορφανών» συμβολαίων .

Στο δεύτερο ζήτημα που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, παρά την έντονη ενόχληση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών ότι δεν υπήρξε διαβούλευση στο θέμα της Εποπτείας ( που καταργεί την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης) που πλέον πηγαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, είπε περιμένει τις προστάσεις της Ένωσης οι οποίες θα συνεκτιμηθούν στην διαμόρφωση του τελικού νομοθετικού πλαισίου.

Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν αναφορά του ότι θα εξεταστεί και η δυνατότητα της συμμετοχής των ασφαλιστικών εταιριών στην σύσταση επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων . Σχετικό αίτημα διατυπώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρών και σε θέμα που αναπτύχθηκε στην διάρκεια της ημερίδας στα πλαίσια του συνεδρίου της Ένωσης.

Από την πλευρά της Ένωσης των Ασφαλιστικών Εταιριών ο πρόεδρος Δούκας Παλαιολόγος δήλωσε από ότι θα ήταν άδικο να πληρώσουν οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, μέσω των ασφαλίστρων τους, τις ζημιές που προκάλεσε η Ασπίς που ξεπερνούν το 12% του συνολικού τζίρου της ασφαλιστικής αγοράς. Επίσης διατύπωσε το αίτημα να μην καταργηθεί η Εποπτική Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, γιατί έτσι η ασφαλιστική αγορά θα μείνει χωρίς ελέγχους για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου