Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Commercial Value: Απολογισμός και αίτια της ανάκλησης

Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Commercial Value και τη θέση αυτής σε εκκαθάριση, εξαιρουμένου του Χαρτοφυλακίου Ζωής, ανακοίνωσε χθες επισήμως η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ), βάζοντας τέλος σε ένα πολύμηνο θρίλερ. Με την ίδια απόφαση ορίστηκε εκκαθαριστής στην εταιρεία, ενώ διατάχθηκε η σφράγιση των γραφείων της.

Η απόφαση αυτή οδηγεί στην ανεργία περίπου 250 εργαζoμένους, ενώ στον αέρα βρίσκονται οι πελάτες της εταιρείας που είχαν ασφαλιστήρια στον Κλάδο Ζωής και Υγείας. Οσοι είχαν συμβόλαια για ασφάλιση οχημάτων δικαιούνται κάλυψης για διάστημα 30 ημερών από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία.


Η ΕΠΕΙΑ αποφάσισε να μη δώσει άλλη παράταση ζωής στην Commercial Value, καθώς η προθεσμία που της είχε δώσει για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έληξε ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου, χωρίς να καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία δεν μετέφερε από την Credit Suisse σε λογαριασμό του θεματοφύλακά της στην Ελλάδα (στην Aspis Bank) το ποσό των 13 εκατ. ευρώ, όπως είχε δεσμευθεί.

Τρίτον, όλοι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, ήτοι η Advantage Capital Holdings και οι υπό εκκαθάριση ήδη Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΖ παραιτήθηκαν από το δικαίωμα προτίμησης υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Από την άλλη δε, ποτέ δεν εμφανίστηκαν στην ΕΠΕΙΑ οι μέτοχοι που θα αναλάμβαναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ο ρωσικός επενδυτικός όμιλος Borodino που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν υπέβαλε στην ΕΠΕΙΑ τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του. Την Τρίτη, η εταιρεία υπέβαλε στην ΕΠΕΙΑ σχέδιο βραχυπρόθεσμης παράτασης της λειτουργίας της, το οποίο όμως η Αρχή απέρριψε ως μη νόμιμο και ρεαλιστικό. Η απόφαση υπέρ της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της Commercial Value ελήφθη κατά πλειοψηφία (5-1) ενώ από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο κ. Μιχάλης Χάτσιος (εκπρόσωπος του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης), υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθεί συνάντηση με τον κ. Φ. Σαχινίδη και ότι η εισήγηση του προέδρου ήταν ελλιπής.

Πηγή: Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Ποτέ δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ Borodino και κανένα αγγλικό fund. Αν υπήρχε ενδιαφέρον από οποιονδήποτε, θα έβγαινε επίσημη ανακοίνωση. Όλα αυτά ήταν φήμες που διέδιδαν τα παπαγαλάκια του Ψωμιάδη για να τρενάρουν την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή