Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Commercial Value: Σχέδιο διάσωσης από τους εργαζόμενους


Το σχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια 3ετούς επιχειρησιακού σχεδίου που η εφαρμογή του οδηγεί, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε κερδοφορία.

Οι εργαζόμενοι της Commercial Value κατέθεσαν σήμερα στις αρμόδιες αρχές το σχέδιο βραχυπρόθεσμης παράτασης λειτουργίας της εταιρίας, συνεχίζοντας τις συντονισμένες ενέργειές τους για τη διάσωσή της.


Το σχέδιο που κοινοποιήθηκε και προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, εστάλη στη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (τόσο στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και κ. Φ. Σαχινίδη), στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΠΕΙΑ, καθώς και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Η εφαρμογή του σχεδίου, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, θα οδηγήσει την Commercial Value στην έξοδο από τη σημερινή κρίση και θα την καταστήσει ικανή να προσελκύσει το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών.

Για να τεκμηριώσουν τη θέση αυτή, παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση αυτά, περιγράφουν με πλήρη λεπτομέρεια τις κινήσεις που χρειάζεται άμεσα να γίνουν.

Οι ενέργειες εφόσον δοθεί η έγκριση από τις αρχές θα γίνουν, όπως αναφέρουν, με τη σύμφωνη γνώμη εντεταλμένου προσώπου θα οριστεί από τη εποπτική αρχή.

Με βάση το σχέδιο, πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της επάρκειας στον κλάδο Ζωής που θα επιτευχθεί με τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων από τον κλάδο Ζημιών χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι.

Από την κίνηση αυτή θα προκύψει έλλειμμα ύψους 55 εκατ. € στον κλάδο Ζημιών που βάση του πλάνου θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή με συνδυασμό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και ανάκτησης ποσών από τον κύριο μέτοχο ή με έκδοση ομολογιακού δανείου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπει το υπάρχον Business Plan.

Αυτό που επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι το σχέδιο αν και αφορά το αμέσως επόμενο διάστημα, εντάσσεται στα πλαίσια 3ετούς επιχειρησιακού σχεδίου που οδηγεί σε κερδοφορία.

Για να προκύψουν έμπρακτα αποτελέσματα, οι εργαζόμενοι ζητούν παράταση χρόνου ανάκλησης της άδειας για τέσσερις το πολυ μήνες από το χρονικό όριο που είχε θέσει η ΕΠΕΙΑ, δηλαδή μέχρι 18/6/2010 και ανακοίνωση παράτασης δύο μηνών για την αύξηση κεφαλαίου.

Από την ανάλυση του σχεδίου, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για τα οικονομική κατάσταση της εταιρίας και τη διαμόρφωση των δεδομένων με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων στις ασφάλειες Ζωής θα διαμορφωθεί στα 200,63 εκατ. € από τα οποία τα 169 εκατ. € αποτελούν τα τεχνικά αποθέματα και 31,7 εκατ. €, Τις εξαγορές και αποζημιώσεις που εκκρεμεί η πληρωμή τους μέχρι 31/12/2009.

Από την άλλη πλευρά, το σύνολο της ασφαλιστικής τοποθέτησης θα φτάσει τα 201,19 εκατ. €, που οδηγεί σε μια θετική διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών ύψους 488.390 €.

Στο κλάδο Ζημιών αντίστοιχα, το σύνολο των υποχρεώσεων θα διαμορφωθεί στα 137 εκατ. € (τεχνικά αποθέματα 133,5 εκατ. € και αποζημιώσεις που εκκρεμούν μέχρι τέλος του 2009 στα 4 εκατ. €). Η ασφαλιστική τοποθέτηση με βάση το σχέδιο θα ανέλθει στα 82,15 εκατ. € που οδηγεί σε μια αρνητική διαφορά ύψους 55,35 εκατ. €.

Οι εργαζόμνενοι εκτιμούν ακόμα, ότι το cash flow θα είναι θετικό έως 31/3/2010 (εισροές 8,3 εκατ. € και εκροές 7,92 εκατ. €).
Να αναφέρουμε επίσης, ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ανθρώπων του δικτύου πωλήσεων - πάνω από 200 άτομα -, συγκεντρώθηκαν, εμπρός από το Μέγαρο Μουσικής όπου έγινε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. Με μια ήσυχη συγκέντρωση, ανέπτυξαν πανώ που έγραφε τα εξής:

«κ. υπουργέ, στηρίξτε το σχεδιό μας για τη διάσωση της εταιριάς, που προβλέπει την ομαλή συνέχιση της και τη διεκδίκηση της περιουσίας των χιλιάδων ασφαλισμένων μας απο το βασικό μέτοχο»

Θα λέγαμε ότι το σχέδιο διακρίνεται για τη σαφήνεια, την ουσία και τον ολοκληρωμένο τρόπο που προσεγγίζει το πρόβλημα με στόχο τη λύση μέσω της επιβίωσης της εταιρίας. Μένει τώρα στις αρμόδιες αρχές να το αξιολογήσουν.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου