Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Στα… PIGS και η Βρετανία

Mε την προοπτική λήψης πρόσθετων μέτρων βρίσκεται αντιμέτωπη και η Βρετανία, η οποία παρουσιάζει το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα σε ποσοστό του ΑΕΠ, στο σύνολο των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ. Ως αποτέλεσμα, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της χώρας, πήραν την ανιούσα ξεπερνώντας αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Οι ανησυχίες των οικονομολόγων διεθνώς εντείνονται, εξαιτίας του ενδεχόμενου το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων του προϋπολογισμού. Κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Σκωτίας ανέφερε “Τι περιμένει κανείς όταν η χώρα έχει έλλειμμα ακόμα και σε περίοδο ακμής”.


Σημειώνεται ότι ο όρος “PIGS” χρησιμοποιείται κατά κόρον από Βρετανούς και Αμερικάνους δημοσιογράφους για να προσδιορίσει τις προβληματικές χώρες, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία (η Ιταλία), την Ελλάδα και την Ισπανία (Portugal, Italy, Greece, Spain) που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το έλλειμμα τους. Ακολουθεί ο πίνακας με τα μεγαλύτερα ελλείμματα, σε ποσοστό του ΑΕΠ, για τα κράτη – μέλη του ΟΟΣΑ.

Χώρα Έλλειμμα
Ισλανδία 15,7%
Ελλάδα..........12,7%
Βρετανία........12,6%
Ιρλανδία........12,2%
ΗΠΑ..............11,2%
Ισπανία...........9,6%
Γαλλία............8,2%
Ιαπωνία..........7,4%
Πορτογαλία . 6,7%
Καναδάς........4,8%
Αυστραλία.....4,0%
Γερμανία .......3,2%

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου