Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αβεβαιότητα επικρατεί λόγω της έλευσης του Solvency II


Αβεβαιότητα επικρατεί στην ασφαλιστική βιομηχανία όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το Solvency II καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος των αλλαγών που θα χρειαστούν.

Σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers, οι ασφαλιστές ζητούν περισσότερη καθοδήγηση από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές και περαιτέρω στοιχεία για την εφαρμογή της νέας συνθήκης, καθώς θεωρούν ότι θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό τόσο οι αποτιμήσεις των εταιριών αλλά και η δυνατότητα να επενδύσουν κεφάλαια στον κλάδο.


Στην έρευνα της PwC, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 120 στελέχη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί γύρω από τις επιπτώσεις που θα επιφέρει το Solvency II αποτελεί και τον μεγαλύτερο σκόπελο.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες εξέφρασαν αμφιβολίες ότι οι εκτενείς αναφορές που θα επιβάλλονται από την εφαρμογή της οδηγίας, θα οδηγήσει σε τις εταιρίες να προχωρούν σε εκτενείς εταιρικές αναφορές, εκ των οποίων οι περισσότερες δε θα είναι χρήσιμες στην αγορά.

Το 21% θεωρεί ότι θα υπάρξει επίσης πρόβλημα καθώς δεν θα είναι εύκολη η «αρμονική» παρουσίαση των αποτελεσμάτων με άλλες απαιτήσεις του Solvency II.

Εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο για ανάγκη τετραπλασιασμού των υφιστάμενων ιδίων κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις είτε σε κεφάλαια είτε στα αποθέματα του κλάδου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για όσες εταιρίες δεν έχουν επαρκή αποθέματα στο βαθμό που θα δώσει οριστικό τέλος στο φαινόμενο της υποαποθεματοποίησης.

Τα θέματα κεφαλαιακής επάρκειας που ρυθμίζει η οδηγία αφορούν στις απαιτήσεις φερεγγυότητας, που πρέπει να πληρούν οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις απαιτήσεις των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε περιπτώσεις έλευσης του ασφαλιζόμενου κινδύνου.

Οι ισχύοντες κανόνες φερεγγυότητας είναι παρωχημένοι στο βαθμό που δεν είναι ευαίσθητοι στους κινδύνους ενώ παράλληλα αφήνουν μεγάλο περιθώριο στα κράτη-μέλη για αποκλίσεις σε εθνικό επίπεδο. Το νέο καθεστώς Solvency II αποσκοπεί στο να αντικατοπτρίσει τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην προληπτική εποπτεία, την αναλογιστική επιστήμη και την διαχείριση κινδύνων.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου