Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Οι 10+1 προκλήσεις της ασφαλιστικής εποπτείας

Τα περισσότερα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ο κατάλογος με τις ανακληθείσες ασφαλιστικές εταιρίες θα μακρύνει πολύ στους επόμενους 24 μήνες.

Θερμοί αναμένονται οι επόμενοι μήνες για την ασφαλιστική αγορά, με την Εποπτική Αρχή, όποια κι αν είναι τελικά αυτή, η Επ.Ε.Ι.Α. ή η ΤτΕ, να αναλαμβάνει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή και να διαμορφώνει με επιθετικές κινήσεις το τοπίο της επόμενης ημέρας, από το οποίο φαίνεται ότι θα λείψουν πολλές ασφαλιστικές εταιρίες.


Μέχρι σήμερα εξάλλου και σε σχετικά σύντομο διάστημα, δεν ήταν λίγες οι εταιρίες που εγκατέλειψαν με δική τους πρωτοβουλία ή υποχρεώθηκαν να εγκαταλείπουν τη μάχη του ανταγωνισμού.

Εκτός αγοράς με απόφαση της ελεγκτικής αρχής τέθηκαν οι EOS, Εγνατία, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτη και προσφάτως η Commercial Value, ενώ η Universal Life εξαγοράστηκε από την International Life και η ING Γενικών Ασφαλειών βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης επίσης στην International Life. Τέλος, οι Ευρωπαϊκή Πρόνοια και Υδρόγειος επιδιώκουν να συγχωνευθούν.

Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις μέχρι και το τέλος του 2010 λόγω καταρχήν των πιέσεων που ασκούνται από την Εποπτική Αρχή για την εξυγίανση της αγοράς, αλλά και των δυσμενών οικονομικών συγκυριών που καθιστούν ανεφάρμοστα τα πλάνα ανάπτυξης και διάτρητα τα αποθέματα πολλών ασφαλιστικών εταιριών.

Το 2010 θα φανεί περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά ότι η ασφαλιστική βιομηχανία αποτελεί αγορά για λίγους και ισχυρούς παίκτες, πολύ λιγότερους από όσους την απαρτίζουν σήμερα.

Πέρα πάντως από το πότε η εποπτεία θα μεταφερθεί στην ΤτΕ, γεγονός είναι ότι η Επ.Ε.Ι.Α. έχει προσδιορίσει μια σειρά από εκκρεμότητες για την τρέχουσα χρήση για τις οποίες έχει ενημερωθεί εγγράφως το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται οι εξής:

- Η κατά παρέκκλιση του ν.δ. 400/70, όπως ισχύει, εφαρμογή του άρθρου 6 περί αποτίμησης των περιουσιακών στοιχειών των ασφαλιστικών εταιριών.

Από μια πρώτη προσέγγιση στο θέμα προκύπτει ότι η Επιτροπή θα προβεί στις αποφάσεις της στα τέλη Μαρτίου, εφόσον πρώτα λάβει γνώση για τα οικονομικά μεγέθη των ασφαλιστικών εταιριών και το πώς αυτά εξελίχθηκαν κατά την περυσινή χρήση.

Ενδιαφέρον βέβαια για την ασφαλιστική αγορά δεν έχει μόνο το πώς θα αποφασίσει η Επ.Ε.Ι.Α. να αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία των εταιριών, αλλά και το ποιες εταιρίες θα θέσει υπό την προστασία του άρθρου 6.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει εξάλλου δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι, θα αξιολογηθεί πρώτα η δράση της κάθε εταιρίας και όσες εξ αυτών διαπιστωθεί ότι αναπτύχθηκαν βασιζόμενες σε αθέμιτες τιμολογιακές ή άλλες πρακτικές θα αποκλειστούν από την ειδική ρύθμιση, βρισκόμενες βέβαια αντιμέτωπες όχι μόνο με το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις, αλλά και να χάσουν τις άδειές τους.

- Η διαχείριση του ζητήματος που έχει τεθεί για τους επενδυτικούς τίτλους των ασφαλιστικών εταιριών σε ομόλογα και ειδικότερα για τον τρόπο αποτίμησή τους.

Είναι γνωστό ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ζήτησε από την Επ.Ε.Ι.Α. να αποτιμήσει τα ομόλογα υπό ειδικό καθεστώς, παρεμβαίνοντας συνολικά στην ασφαλιστική αγορά και όχι κατά περίπτωση, όχι δηλαδή μετά από αίτηση κάθε εταιρίας.

Η Επιτροπή αντιμετώπισε θετικά το όλο θέμα, και εισηγήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση ώστε στη συνέχεια να παρέμβει με αποφάσεις τις οποίες θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του φορέα.

- Η παρακολούθηση της εκκαθάρισης της Commercial Value. Τα απρόοπτα που δημιουργήθηκαν ήδη από την πρώτη ημέρα οπότε επιχειρήθηκε η σφράγιση της εταιρείας, και που οδήγησαν στην παραίτηση του Επόπτη Εκκαθάρισης, υποχρεώνουν την Επιτροπή να παρακολουθήσει από κοντά τις σχετικές διαδικασίες.

- Το άνοιγμα και άλλων υποθέσεων με ασφαλιστικές εταιρίες στο «κόκκινο». Για το θέμα αυτό η Εποπτική Αρχή θα στηριχθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του 2009, από τα οποία θα προκύψουν οι πραγματικές ανάγκες των εταιριών σε κεφάλαια. Λέγεται μάλιστα ότι μόνο το άνοιγμα του κλάδου Αυτοκινήτου είναι της τάξης του 1 με 1,5 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή θα ζητήσει αυτή τη φορά κάλυψη του 70% των αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιριών ή αλλιώς την κάλυψη της δεύτερης δόσης που έχει προβλεφθεί προς διευκόλυνση της αγοράς λόγω της κρίσης, ενώ στις αρχές του 2011 θα ζητήσει την κάλυψη του 100% των αποθεμάτων βάσει πλέον στοιχείων 2010.

Σε αυτή ακριβώς τη φάση η ασφαλιστική αγορά θα έχει την υποχρέωση να καλύψει το σύνολο των ανοιγμάτων της, ώστε να περάσει στην περίοδο προσαρμογής της στο Solvency II και από το 2012, τον Οκτώβριο, να είναι οργανωμένη βασιζόμενη σε νέο θεσμικό πλαίσιο.

Τότε θα φανεί πόσες εταιρίες θα αντέξουν στην πίεση των ελέγχων και κυρίως ποιες θα… σκάσουν. Ποιες δηλαδή θα δηλώσουν αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους και θα ακολουθήσουν στο δρόμο που χάραξαν εταιρίες όπως οι EOS, Εγνατία, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτης και Commercial Value.

Τα περισσότερα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ο κατάλογος με τις ανακληθείσες ασφαλιστικές εταιρίες θα μακρύνει πολύ στους επόμενους 24 μήνες.

- Η συνεργασία της Επιτροπής σε ζήτημα νομοθετικού χαρακτήρα τα οποία θα άπτονται της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας περί του Solvency II στο Εθνικό Δίκαιο.

- Η διαχείριση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί με τις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value και τους ασφαλισμένους στον κλάδο Ζωής.

Ήδη ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, κ. Ιωάννης Παντελίδης, έχει αναλάβει δράση και στις δύο εταιρείες, βρισκόμενος σε συνεργασία με την Επ.Ε.Ι.Α.. Αν όλα κυλήσουν βάσει αρχικού σχεδιασμού, η εποπτική αρχή -Επ.Ε.Ι.Α. ή Τ.τ.Ε.- το Φθινόπωρο θα κληθεί να διαπραγματευθεί με την ασφαλιστική αγορά την τμηματική μεταφορά ασφαλιστηρίων συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια σε τρίτες ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε σε σχετικά σύντομο από τότε διάστημα η όλη υπόθεση να λάβει τέλος. Στο μεταξύ, νωρίτερα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του χαρτοφυλακίου Ζωής της Commercial Value.

- Η θεσμοθέτηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου κλάδου Ζωής. Το υπουργείο Οικονομικών ήδη άνοιξε τα χαρτιά του για το θέμα αυτό, και όπως ανακοίνωσε, ο νέος επικουρικός φορέας να είναι έτοιμος για δράση σε εύλογο διάστημα και σίγουρα νωρίτερα από το κλείσιμο των υποθέσεων με τους ασφαλισμένους των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value.

Ωστόσο, μέχρι και την έκδοση του τεύχους, το υπουργείο δεν είχε ξεκαθαρίσει σε τι βαθμό ο φορέας θα δράσει αναδρομικά συμμετέχοντας στην κάλυψη των υποχρεώσεων των δύο προαναφερόμενων εταιρειών.

Για την αναδρομικότητα του φορέα είναι γνωστό ότι ο κλάδος έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή του, αρνούμενος να δεχθεί να σηκώσει το βάρος των ευθυνών τρίτων εταιριών, που κατά το παρελθόν επέμεναν σε παράτυπες πρακτικές λειτουργώντας σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού.

- Η αξιολόγηση φακέλων για εξαγορές και συγχωνεύσεις ασφαλιστικών εταιριών, που λόγω της κρίσης και των δυσβάστακτων συνεπειών της για την εγχώρια οικονομία, αναμένεται να πυκνώσουν στους επόμενους μήνες.

Ήδη η Επ.Ε.Ι.Α. έχει εγκρίνει την εξαγορά της Universal Life από την International Life, ενώ μένει να τοποθετηθεί και για την εξαγορά της ING Γενικών Ασφαλειών επίσης από την International Life. Έπονται και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, καθότι όπως όλοι δέχονται, στην Ελλάδα η ασφαλιστική αγορά αριθμεί πολύ περισσότερες εταιρείες από όσες αντέχει το μέγεθός της.

- Η ανάλυση και επεξεργασία των παραγωγικών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιριών ανά τρίμηνο, όπως και των δύο ειδικών οικονομικών καταστάσεων εξαμήνου.

Με τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα δώσει και κατά τη διάρκεια του 2010 τον παλμό της ασφαλιστικής αγοράς, προϊδεάζοντας τα στελέχη της για τις επόμενες κινήσεις της.

- Η έκδοση του κανονισμού για τον τρόπο υπολογισμού των αποθεμάτων και των περιθωρίων φερεγγυότητας στον κλάδο Ζωής. Πρόκειται για εκκρεμότητα της Επ.Ε.Ι.Α. η οποία διευθετείται με σχετική καθυστέρηση, λόγω του βαρύ προγράμματος ελέγχων το οποίο υλοποιεί εδώ και μήνες, οπότε τελικά δεν αποκλείεται ο Κανονισμός να εκδοθεί από την ΤτΕ.


Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου