Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τα 500 εκατ. ευρώ προσεγγίζει το έλλειμμα της Ασπίς Πρόνοια

Η πρώτη διερευνητική συνάντηση προκειμένου να διαπιστωθεί το πιθανό ενδιαφέρον των ασφαλιστικών εταιρειών για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια, έγινε χθες με πρωτοβουλία του επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής κ. Γιάννη Παντελίδη. Στη συνάντηση έγινε παρουσίαση του χαρτοφυλακίου της «Ασπίς» με βάση το είδος των ασφαλιστηρίων συμβολαίων και έγινε η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το ύψος των υποχρεώσεων που η εταιρεία έχει αφήσει πίσω της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και επισήμως χθες, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας προσεγγίζουν πλέον τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των αποθεμάτων της δεν ξεπερνά, στην καλύτερη περίπτωση, τα 200 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η «μαύρη τρύπα» της εταιρείας προσεγγίζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. 


Από το σύνολο των υποχρεώσεων προκύπτει ότι 456,5 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο τα κλασικά προγράμματα όσο και τα επενδυτικά προγράμματα - unit linked. Το ποσό αυτό αφορά τα προγράμματα με τις βασικές καλύψεις και δεν περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις από τα νοσοκομειακά προγράμματα ή τα ομαδικά προγράμματα. Πρόσθετο ποσό ύψους 62,5 εκατ. ευρώ αφορά τις εξαγορές και τις εκκρεμείς αποζημιώσεις της εταιρείας, δηλαδή τα ποσά που οφείλει προς τους ασφαλισμένους που έσπευσαν είτε να εξαγοράσουν τα προγράμματά τους ή έληξαν κανονικά και δεν έχει καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης.

Από το σύνολο των 200 εκατ. ευρώ που είναι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν τοποθετήσεις σε ακίνητα, η αξία των οποίων έχει υπολογιστεί με βάση την αντικειμενική τους τιμή.

Στα 50 εκατ. ευρώ ήταν άλλωστε, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, οι τοποθετήσεις της εταιρείας σε μετοχές -μεταξύ των οποίων και της Aspis Bank- μέρος των οποίων έχει χάσει σημαντικό τμήμα της αξίας τους, ενώ στα 35 εκατ. ευρώ ήταν η αξία των τοποθετήσεων που είχε σε μετοχές στο κυπριακό χρηματιστήριο.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου