Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τουλάχιστον ας δημιουργηθεί κράτος

Εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική αγορά «διασχίζει» την παγκόσμια οικονομική κρίση και υφίσταται τις συνέπειες που ανακύπτουν εξαιτίας της. Δυσπραγία επιχειρηματική, αδιέξοδα οικονομικά, μείωση της κατανάλωσης και -κυρίως- φοβισμένοι καταναλωτές είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα της ελληνικής αγοράς.

Σα να μην έφθαναν αυτά το τελευταίο διάστημα μια νέα πρόσθετη πίεση -από τα δημοσιονομικά αδιέξοδα- ήλθε να βαρύνει ακόμη περισσότερο της ελληνική κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό η οποία ευτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα εκτονώθηκε χωρίς όμως να έχει απαλειφθεί.


Ωστόσο, εκτός της οικονομίας που σαφώς αποτελεί τη βάση όλου του κρατικού οικοδομήματος υπάρχουν και τα άλλα θέματα της καθημερινότητας που παραμένουν άλυτα.

Μήπώς καταργήθηκε το φακελάκι; μήπως εξυγιάνθηκαν οι δομές του δημοσίου, μήπως σταμάτησε η μετατόπιση πολιτών από τη δημόσια παροχή υπηρεσιών στην ιδιωτική.

Σαφώς όχι και αντίθετα η διόγκωση του ιδιωτικού τομέα όπου οι αμοιβές διαμορφώνονται όχι μόνο ελεύθερα αλλά και κατά τρόπο που σαφώς ανεβάζει το κόστος που καλείται να πληρώσει ο καθένας που καταφεύγει στους ιδιώτες. Σε αυτό το επίπεδο έχει γίνει κάποια προσπάθεια μέχρι σήμερα; Σαφώς όχι!

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες συνεχίζουν να χάνουν αγοραστική δύναμη, από την ακρίβεια, από τα πρόσθετα μέτρα, αλλά και από τις ιδιωτικές υπηρεσίες στις οποίες καταφεύγουν επειδή δεν τους εξυπηρετεί το δημόσιο.

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Είναι θεσμικό, ηθικό, και κοινωνικό. Και παραμένει καθώς οι αιτίες που το δημιούργησαν υφίστανται και έχουν προκαλέσει μια πολύ βαθιά κοινωνική κρίση που επειγόντως χρειάζεται να λυθεί.

Οι Έλληνες και όσοι διαμένουν στην Ελλάδα «φτωχοποιούνται»…Και επειδή χρήματα δεν φαίνεται να δίνονται, τουλάχιστον ας δημιουργηθεί κράτος..

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου