Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων στα Ταμεία

Η δεινή οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, ελέω Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), προκαλούν συνθήκες καθημερινής τρέλας στις διοικήσεις πολλών ασφαλιστικών ταμείων. 

Την τελευταία στιγμή, «σώθηκε» η κατάσταση στον ΟΑΕΕ και καταβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη το δώρο Πάσχα, ενώ αγωνιώδη θα είναι η προσπάθεια και μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου.


Εάν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμείνει στην άρνησή του για επιπλέον χρηματοδότηση, τότε το ταμείο θα αναγκαστεί να μην πληρώσει προμηθευτές, γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να καταβάλει στο σύνολό τους κι έγκαιρα, τις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή του δώρου Πάσχα χρησιμοποιήθηκε και μέρος από ομόλογο που έχει διαθέσει παλαιότερα το ελληνικό δημόσιο στον Οργανισμό.

Σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια έχει περιέλθει και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο ταμείο, οι οποίοι έχουν αποστείλει κι επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, η υποχρηματοδότηση και τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα θέτουν το ταμείο προ της κατάρρευσης. Μάλιστα, τονίζουν πως γιατροί και φαρμακοποιοί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στο ταμείο, λόγω του συνεχώς διευρυνόμενου χρέους του.

Έντονο είναι το παρασκήνιο κι όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η τελική έγκριση του σχεδίου νόμου, αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο σε επίπεδο εξίσωσης των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, που θα εφαρμοστεί από το 2013, όσο και σε επίπεδο δομικών αλλαγών που θα ισχύσουν –εκτός απροόπτου– από το 2018. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε το αίτημα της χώρας μας για περίοδο χάριτος έως το 2013, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και το κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Βέβαια, ακόμη δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση, και συνεπώς δεν είναι γνωστό εάν η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί σταδιακά, ή μονομιάς.

Σε επίπεδο δομικών αλλαγών, που αναμένονται από το 2018 και μετά, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των συνδικάτων, η περικοπή των συντάξεων μπορεί να φθάσει και το 30%. Καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα φθηνό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, φθηνότερο από το σημερινό, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο, ώστε το 2030, που αναμένεται να ολοκληρωθεί η «μεγάλη φυγή» των λεγόμενων παλαιών ασφαλισμένων, οι υψηλές συντάξεις να έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 20% ή ακόμη και 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει στην εφαρμογή της Βασικής Σύνταξης, ύψους 360 ευρώ, να θέσει και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε όποιος λαμβάνει υψηλή Ανταποδοτική Σύνταξη, να παίρνει μειωμένη Βασική. Παράλληλα, επεξεργάζεται σενάριο βάσει του οποίου θα τεθεί ανώτατο πλαφόν σε όλες τις συντάξεις, ώστε να μην υπερβαίνουν τα 2.890 ευρώ, το μήνα.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό μίγμα από μπαράζ απολύσεων, υψηλή ανεργία, φτώχεια και μείωση των εισοδημάτων και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Όλα μαζί, οδηγούν εκτός των άλλων και σε μείωση των εσόδων στα ταμεία, που επιδεινώνει την κατάσταση και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων. 

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου