Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Χάνουν πελάτες οι ασφαλιστικές από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων (CEA) πρόσφατα εξέδωσε έκθεση με θέμα: «Γιατί οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις βλάπτουν τους καταναλωτές, τους ασφαλιστές και την κοινωνία».

Με την έκθεση αυτή η CEA, το αντιπροσωπευτικό όργανο των Ευρωπαίων Ασφαλιστών, εκφράζει τις ανησυχίες της σχετικά με τα μέτρα εφαρμογής που προτείνονται από την Επιτροπή Ευρωπαίων Εποπτών Ασφάλισης και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS), οι οποίοι υιοθετούν την προσέγγιση «prudence on top of prudence» και αυξάνουν υπέρμετρα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.


Η προσέγγιση αυτή των CEIOPS επηρεάζει και τους καταναλωτές. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από τη CEA, η οποία διατίθεται στην ιστοσελίδα της www.cea.eu και οι ασφαλισμένοι θα πληγούν από τα προτεινόμενα μέτρα εφαρμογής των CEIOPS, δεδομένης της αύξησης των τιμών στις ασφαλίσεις ζωής και ζημιών.

Αυτό που απαιτείται σε κάθε περίπτωση είναι η ισορροπία μεταξύ της προστασίας του καταναλωτή μέσω αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων και της εγγύησης για παροχή ανταγωνιστικών ασφαλιστικών προϊόντων.

Η ενδεχόμενη επιβάρυνση της ασφαλιστικής βιομηχανίας με υπέρογκες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, γιατί θα περιορίσει τόσο το ρόλο της στην ανάληψη κινδύνων όσο και τις δυνατότητες της ως θεσμικού επενδυτή και μακροπρόθεσμου τροφοδότη των εθνικών οικονομιών.

Η ΕΑΕΕ έχει ήδη αποστείλει σχετική ενημέρωση εκφράζοντας και η ίδια τις ανησυχίες της και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές που θα συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας με θέμα: «Solvency II- μέτρα εφαρμογής».

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου