Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Με ζημίες η MIG λόγω επένδυσης στην Ολυμπιακή

Με ζημίες ύψους 71,5 εκατ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2009 για τη Marfin Investment Group (MIG), αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως από τις επενδύσεις και έξοδα έναρξης λειτουργίας της νέας Ολυμπιακής. Η συνολική ζημία, συνυπολογιζόμενης της έκτακτης φορολογικής εισφοράς ύψους 13,9 εκατ. ευρώ ανήλθε στα 85,5 εκατ. ευρώ.

Τα μεικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 543,6 εκατ. ευρώ ενώ αν εξαιρεθεί η Olympic Air διαμορφώνονται στα 604,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,1% έναντι του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τη MIG, χωρίς τα αποτελέσματα της Olympic Air και την έκτακτη φορολογία, τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα ανέρχονταν σε 7,7 εκατ. ευρώ. 


Οπως τονίζεται από τη MIG σημαντικό μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για τη ανασυγκρότηση της Ολυμπιακής θα καλυφθούν από τη συμφωνία που έχει ανακοινωθεί με την Aegean. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου MIG, παρά τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ανήλθαν στο τέλος του 2009 στα 1.859,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 10,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Με δεδομένη την καθαρή θέση του ομίλου στα 3,5 δισ. ευρώ, την ισχυρή κεφαλαιακή δομή που έχει ενισχυθεί περαιτέρω από την πρόσφατη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 251,7 εκατ. ευρώ που διαμορφώνει τη συνολική τρέχουσα ρευστότητα στα 641 εκατ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση μετόχων την καταβολή τεκμαρτού μερίσματος ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή. Στη γενική συνέλευση θα παρουσιαστεί πρόταση προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος σε μετοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της MIG, ο όμιλος συνεχίζει να είναι προσηλωμένος στη στρατηγική του υιοθετώντας αμυντική, πειθαρχημένη προσέγγιση με επενδύσεις σε ισχυρές, καινοτόμες εταιρείες, που έχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά τους, παρά την οικονομική συγκυρία που είναι από τις πλέον έντονες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη στρατηγική που είχε ανακοινωθεί στην αρχή του έτους, η MIG συνέχισε να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της με ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της κεφαλαιακής δομής και συγκέντρωση μεριδίων αγοράς στις κύριες θυγατρικές. Ολες οι εταιρείες του Ομίλου αναμένεται να έχουν λειτουργικά κέρδη από το 2011. Σημειώνεται ακόμα ότι τα επιχειρηματικά σχέδια επαναξιολογούνται σε τακτική βάση ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον. Μια περαιτέρω επιδείνωση του μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ενδέχεται να έχει κάποια επίπτωση στην εύλογη αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο δημιουργώντας αβεβαιότητα για πιθανές μελλοντικές ζημίες από ενδεχόμενη απομείωση της αξίας των εταιρειών αυτών. Η καθαρή θέση στο τέλος του 2009 ήταν 3,5 δισ. ευρώ, και αντιστοιχεί σε 4,55 ευρώ ανά μετοχή σημειώνοντας μείωση κατά 17% από τον Δεκέμβριο 2008. Η μείωση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αποτίμηση των εισηγμένων σε οργανωμένες αγορές επενδύσεών της.


Marfin Popular Bank: μέρισμα 0,08 ευρώ

Συνεδρίασε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Popular Bank και αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την καταβολή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά. Το μέρισμα αντιστοιχεί στο 40% των καθαρών κερδών του ομίλου για το 2009, ενώ η μερισματική απόδοση διαμορφώνεται κατά προσέγγιση σε 4%. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης σχέδιο ώστε να δοθεί στους μετόχους το δικαίωμα επανεπένδυσης του μερίσματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, η τιμή άσκησης του δικαιώματος για επανεπένδυση του μερίσματος του 2009 σε μετοχές της τράπεζας θα είναι 10% πιο κάτω από τον μέσο όρο της τιμής κλεισίματος της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τις πρώτες πέντε μέρες, κατά τις οποίες η μετοχή της τράπεζας θα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος. Το Δ. Σ. ενέκρινε επίσης την έκδοση Αξιογράφων Κεφαλαίου μέχρι 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου