Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οι ζημιές «εκκαθαρίζουν» την Audatex


Σε διαδικασία εκκαθάρισης μπαίνει πιθανότατα τον επόμενο μήνα η Audatex Ελλάς, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών, για ηλεκτρονική πραγματογνωμοσύνη ζημιών αυτοκινήτων μέσω συστήματος που χρησιμοποιείται διεθνώς και συγκεκριμένα, σε 50 χώρες. 

Για να προχωρήσει η εκκαθάριση, απαιτείται πάντως, να ληφθεί σχετική απόφαση επισήμως από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, μέτοχοι της οποίας είναι η Εθνική Ασφαλιστική κατά 70% και από 10% κατέχουν η Interamerican, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και η Groupama Φοίνιξ

Είναι γνωστό, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 32,5 εκατ. ευρώ στις τέσσερις ασφαλιστικές μετόχους για την υπόθεση του καθορισμού από κοινού ενιαίας τιμής εργατοώρας στα συνεργεία αυτοκινήτων, μέσω της Audatex

Η υπόθεση βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης από το διοικητικό εφετείο και πιθανόν να υπάρχει συνέχεια με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)

Η εταιρία δε φαίνεται πάντως ότι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης - που μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο -, οδηγείται σε εκκαθάριση. Βασικό θέμα είναι οι συνεχείς ζημιές που καταγράφει την τελευταία πενταετία. 

Το 2009, οι ζημιές ανήλθαν σε 246 χιλ. ευρώ, από 203 χιλ. ευρώ το 2008. Από το 2005 που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αρνητικά αποτελέσματα, οι συσσωρευμένες ζημιές είναι πλέον πάνω από 700 χιλ. ευρώ και ξεπερνούν την καθαρή θέση της εταιρίας. Αυτό θα προκύψει και από την κατάθεση του ισολογισμού με ημερομηνία 30 Ιουνίου. 

Η Audatex ιδρύθηκε από τις τέσσερις εταιρίες το 1999 και από τον τρίτο μέχρι τον πέμπτο χρόνο της λειτουργίας της εμφάνιζε κέρδη. Η αντιστροφή της εικόνας και η καταγραφή ζημιών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο χαμηλό τίμημα των 11,73 ευρώ που εισπράττει για κάθε υπολογισμό πραγματογνωμοσύνης και το οποίο παραμένει σταθερό τα 11 αυτά χρόνια. 

Υπάρχει όμως και το γεγονός, ότι οι υπόλοιπες τρεις ασφαλιστικές (πλην της Εθνικής), γύρισαν την «πλάτη» στην Audatex, μη χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της, είτε λόγω συνεργασίας με άλλες ομοειδούς αντικειμένου εταιρίες είτε κάνοντας χρήση της παραδοσιακής χειρόγραφης πραγματογνωμοσύνης. 

Στην περίπτωση της εκκαθάρισης, η Εθνική Ασφαλιστική που κάνει χρήση των υπηρεσιών της Audatex, είναι αυτή που καλείται να αποφασίσει για το πώς θα γίνονται πλέον οι πραγματογνωμοσύνες στην εταιρία. 

Να σημειωθεί επίσης, η επικείμενη δραστηριοποίηση στην Ελληνική αγορά της Informex, που μαζί με την Audatex ανήκουν στον όμιλο Solera από το San Diego των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Solera, εξαγόρασε τον ελβετικό όμιλο Audatex το 2006.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου