Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Επιταχύνουν τα ν/σ για εποπτεία και διαφάνεια στις ασφαλιστικές υπηρεσίες

Στις άμεσες προτεραιότητες, αμέσως μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης θα είναι τα δύο νομοσχέδια για την ασφαλιστική αγορά. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα προωθήσουν το μεν πρώτο το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ΕπΕΙΑ και την σύσταση του εγγυητικού κεφαλαίου για τις ασφαλίσεις ζωής και το δεύτερο το νομοσχέδιο για την «διαφάνεια ασφαλιστικών υπηρεσιών».

Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΑΝ, τα βασικά σημεία που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές αφορούν τις προμήθειες των διαμεσολαβούντων στα επενδυτικά - συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα penalties των προώρων εξαγορών και τις υπεραποδόσεις επιφέροντας ανατροπές στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών - ασφαλιστών και ασφαλισμένων.
 Στο Νομοσχέδιο για την κατάργηση της σημερινής επιτροπής εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης και την υπαγωγή στην Τράπεζα της Ελλάδος η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και στόχος είναι να στελεχωθεί και να μπορέσει να έχει λειτουργήσει εντός τριμήνου η νέα εποπτική αρχή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αγορά, για την αλλαγή στο τομέα της εποπτείας, εκτιμάτε σύμφωνα και με την εμπειρία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι μπορεί να λειτουργήσει σαφώς αποτελεσματικότερα λόγω του αυστηρότερου πλαισίου που θέτει η συγκεκριμένη εποπτική αρχή (ΤτΕ) στους εποπτευόμενους από αυτήν φορείς.

Επίσης με την σύσταση του νέου εγγυητικού κεφαλαίου για τις ασφαλίσεις ζωής και την ένταξη σε αυτό και των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιριών ( όπως η περίπτωση της Ασπίς ) επιχειρείται να δημιουργηθεί μια ασφαλιστική δικλείδα και στον τομέα αυτών των ασφαλίσεων και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες ασφαλισμένους των ασφαλιστικών που έκλεισαν.

Πηγή: Αslalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου