Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο «ανεύθυνος» δανεισμός χτυπά την ασφαλιστική βιομηχανία


Τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα αποζημιώνουν τους πελάτες τους εφόσον προβαίνουν σε ανεύθυνο δανεισμό, μελετά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο πλαίσιο κατάρτισης νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας περί υπεύθυνου δανεισμού.

Σύμφωνα με πηγές, το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει το δικαίωμα της αποζημίωσης των καταναλωτών όταν οι τράπεζες τους δανείζουν χωρίς να ελέγχουν με ορθό τρόπο την πιστοληπτική τους ικανότητα. Ωστόσο, η αποζημίωση θα ορίζεται από τα δικαστήρια μετά από προσφυγή σε αυτά του καταναλωτή.

Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο, θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό των δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κτλ).

Με αποτέλεσμα η ασφαλιστική βιομηχανία θα δεχθεί νέο πλήγμα χάνοντας μέρος των εργασιών που εξασφαλίζει από το bancassurance.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στο να θεσμοθετήσει επίσης τη δυνατότητα του καταναλωτή να επιστρέφει στην τράπεζα μόνο το κεφάλαιο και όχι και τους τόκους, εφόσον το δικαστήριο θα αποφαίνεται ότι η τράπεζα δάνεισε ανεύθυνα.

Μένει να φανεί αν την έκταση της ζημιάς θα την προσδιορίζει το δικαστήριο ή αν θα προβλέπεται ρητά από το νόμο.

Πάντως, τα εθνικά δίκαια ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. διαχωρίζουν τον ανεύθυνο δανεισμό που γίνεται από αμέλεια έναντι του δόλιου ανεύθυνου δανεισμού και ορίζουν στη δεύτερη περίπτωση ότι ο καταναλωτής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση καταβολής στις τράπεζες τόσο των τόκων όσο και των κεφαλαίων. Σε μια τέτοια ρύθμιση φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει το υπουργείο πιεζόμενο προφανώς από τις τράπεζες.

Τέλος, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα προβλέπεται και η θέσπιση της υποχρέωσης των καταναλωτών να γνωστοποιούν στις τράπεζες αληθή στοιχεία προκειμένου να δανειστούν.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτή η υποχρέωση προκύπτει ούτως ή αλλιώς από άλλες διατάξεις τις ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, οι τράπεζες ζητούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση προκειμένου να αμβλύνουν τη δική τους ευθύνη σε περίπτωση ανεύθυνου δανεισμού.

Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου