Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ασφαλιστικές: Αναζητούν λύση για τα ομόλογα

Σε προσπάθεια να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση στο καίριο θέμα της αποτίμησης των ομολόγων των ασφαλιστικών εταιρειών κινείται το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία έχει αποδεχθεί σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και μάλιστα θα τις ενσωματώσει σε κάποια υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ως γνωστόν, η πτωτική πορεία των ελληνικών ομολόγων έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στις εταιρείες που τα έχουν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο όσο και στις εταιρείες που τα έχουν στο εποπτικό χαρτοφυλάκιο.

Τα spreads
 
Η εκτόξευση των spreads των 10ετών, 2ετών, 5ετών και 7ετών ελληνικών ομολόγων έχει μειώσει τις τρέχουσες αξίες τους κατά τουλάχιστον 40% - 50% περίπου σε σχέση με αυτές του περυσινού α’ τριμήνου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αν αποτιμήσουν τα ομόλογα σε τρέχουσες τιμές (mark to market) θα εμφανίσουν πρόβλημα με τις καθαρές θέσεις τους και θα χρειαστεί να κάνουν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ή να περάσουν τις υποαξίες στα αποτελέσματα χρήσης.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών έχει εκφραστεί κατά καιρούς υπέρ της αποτίμησης των ομολόγων σε τιμές κτήσης, όμως η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί πρόβλημα αποδοχής της πρότασης αυτής τόσο στο υπουργείο Οικονομίας όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η αξία των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ανερχόταν στις αρχές 2009 περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ ενώ εάν γινόταν σήμερα η αποτίμηση σε τρέχουσες τιμές θα κυμαίνονταν στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Πηγή: Ημερησία Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου