Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Που βαδίζει η ασφαλιστική αγορά;

Οι ασφαλιστικές δε δημιουργούν σοβαρές υποδομές με αύξηση των αποθεματικών εξαιτίας και των συνεπειών της κρίσης.

Με τα πλέον μελανά χρώματα μας περιγράφουν άνθρωποι της ασφαλιστικής αγοράς, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο.

Επτά μήνες μετά το κλείσιμο της Ασπίς Πρόνοια και ακολούθως της Commercial Value, με τα προβλήματα των πελατών να μην έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί και με την οικονομική κρίση να βρίσκεται στο αποκορύφωμά (;) της στη χώρα μας, η παραγωγή ασφαλίστρων φαίνεται ότι θα περάσει δύσκολες ημέρες.

Ακόμα πιο δύσκολες συγκεκριμένα, από ότι το 2009, όπου ο κλάδος Ζωής υποχώρησε σύμφωνα με τα στοιχεία της Επ.Ε.Ι.Α., κατά περίπου 3% σε σχέση με το 2008.

Όπως μας αναφέρουν στελέχη του χώρου, προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί το σύνολο του έτους είναι ακόμα πολύ πρώιμο να γίνουν. Ωστόσο, οι δυσκολίες είναι μεγάλες και εντοπίζονται τόσο στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, όσο και της διαμεσολάβησης.

Αρκετές ασφαλιστικές, ακόμα επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να πάρουν κομμάτια από τις εταιρίες που έκλεισαν. Επί της ουσίας δηλαδή, αυτό σημαίνει, ανακύκλωση συμβολαίων και παραγωγής, που δεν είναι ως γνωστόν το καλύτερο για τον πελάτη.

Από την άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, οι ασφαλιστικές δε δημιουργούν σοβαρές υποδομές με αύξηση των αποθεματικών εξαιτίας και των συνεπειών της κρίσης.

Επίσης, ακόμα δεν μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας στην αγορά, ενώ ούτε και οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές δε φαίνεται να κάνουν μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεγάλο ξεκαθάρισμα από την άλλη πλευρά αναμένεται στο χώρο των διαμεσολαβούντων, όπου όπως προβλέπεται, «πολλοί θα χαθούν από το προσκήνιο».

Στο χώρο αυτόν επίσης, κυοφορούνται συζητήσεις και προσπάθειες εξαγορών, με πενιχρά όμως μέχρι σήμερα αποτελέσματα, εξαιτίας των αρνητικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κρίση, αλλά και των τακτικών και συνηθειών των προηγούμενων χρόνων. Πολλοί είναι ακόμα οι ασφαλιστές που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης συνεργασίας με ασφαλιστικές εταιρίες.

Ενδεικτικό του κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι ειδικά στα επενδυτικά προγράμματα ό,τι λήγει δεν ανανεώνεται. Πρόβλημα υπάρχει ακόμα και στα αυτοκίνητα με το μεγάλο αριθμό των ανασφάλιστων, ειδικά στην επαρχία.

Τέλος πολύ μεγάλο θέμα εισπραξιμότητας ασφαλίστρων φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν εταιρίες και επαγγελματίες του χώρου και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν ελαστικές συναλλακτικές συνήθειες που είχαν παγιωθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά που τώρα «βγαίνουν» στην επιφάνεια και η συνέχισή τους επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά.

Σίγουρα, η ανάπτυξη και οι θεσμικές αλλαγές όπως για το δεύτερο και τρίτο πυλώνα με ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, αποτελεί το ζητούμενο.

Με τέτοιες συνθήκες όμως και με την αξιοπιστία βαριά «λαβωμένη», η ανάπτυξη μοιάζει επί του παρόντος περισσότερο με ευχολόγιο. Η διατηρησιμότητα αντίθετα φαίνεται ότι αποτελεί τη βασική σήμερα επιδίωξη.

Το 2010, σίγουρα θα είναι όπως όλα δείχνουν μια κομβική χρονιά και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα επακολουθήσει όταν ολοκληρωθούν και τα «απόνερα» από τις ανακατατάξεις που ακολούθησαν το κλείσιμο των εταιριών.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου