Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Την ώρα που καλπάζει:Πινγκ πονγκ ευθυνών για την ακρίβεια

Τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας το «τρένο» της ακρίβειας, που ήδη έχει ισοπεδώσει χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, παρουσίασε αναλυτικά   στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο τους τέσσερις πυλώνες με τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της εποπτείας και της διαφάνειας στην αγορά, που έχουν στόχο τη μείωση των τιμών.

Τα ίδια μέτρα κατά της ακρίβειας είχαν παρουσιαστεί από την κ. Κατσέλη πιο συνοπτικά πριν από δύο εβδομάδες στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η αύξηση των ΕΦΚ
Κατά τη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι η αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,8% οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (αλκοόλ, τσιγάρα, καύσιμα) και του ΦΠΑ. Με τη δήλωσή της αυτή η υπουργός για άλλη μια φορά άφησε αιχμές εμμέσως πλην σαφώς ότι για την άνοδο των τιμών ευθύνεται το υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου, που επέβαλε τις αυξήσεις.

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κυρίως από την κατηγορία των πετρελαιοειδών, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν κατά 43% και έμμεσα από τις μεταφορές (αύξηση 18,5%), καθώς και από τα αλκοολούχα και τα καπνικά είδη (αύξηση 10%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μέση λιανική τιμή στα πετρελαιοειδή να οδηγήσει τη χώρα μας στην 5η θέση στις 3 Μαΐου, μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, από την 20ή θέση που ήταν στις 4 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, αν υπολογιστούν μόνον οι φόροι, στις 4 Ιανουαρίου η Ελλάδα βρισκόταν στην 22η θέση, αλλά στις 29 Μαρτίου αναδείχτηκε η τρίτη χώρα στην ΕΕ των «27», ως προς τη φορολογική επιβάρυνση.

Οι «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΑΝ, πέντε είναι οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες ετήσιες ανατιμήσεις λόγω της αύξησης των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα, στη βενζίνη η ετήσια αύξηση ανέρχεται στο 50,8% (1,78 ευρώ ανά λίτρο), στο πετρέλαιο θέρμανσης σε 39,6% (65 λεπτά ανά λίτρο), στα υπεραστικά τρένα σε 36,6%, στα τέλη κυκλοφορίας - διόδια σε 28,4% και στα ταξί σε 22,4%.

Βλέπουν μειώσεις…
Η υπουργός Οικονομίας παρουσίασε αντίστοιχα πέντε κλάδους προϊόντων οι οποίοι μέσα σε ένα χρόνο παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Ετσι, οι τιμές στα νωπά λαχανικά μειώθηκαν ετησίως (Απρίλιος 2010 - Απρίλιος 2009) κατά 10,3%, στο νωπό γάλα παστερίωσης κατά 10,2%, στα νωπά φρούτα κατά 7,5%, στο γιαούρτι κατά 4,8% και στους κλάδους των επισκευών - υπολογιστών - οπτικοακουστικού εξοπλισμού κατά 2,9%.

Ωστόσο, οι παραπάνω μειώσεις δεν έδωσαν ανάσα στους καταναλωτές, αφού οι λιανικές τιμές δεκάδων προϊόντων - ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών - παραμένουν στα ύψη. Αλλωστε, η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ που θα επιβληθεί από την 1η Ιουλίου αναμένεται να φέρει νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα και καύσιμα, τις οποίες δεν αντέχει πλέον η τσέπη του καταναλωτή, μετά και το «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις.

Σημειώνεται πως ένα από τα μέτρα του υπουργείου είναι η δημιουργία καλαθιού αγοράς για τον καταναλωτή, ώστε να συγκρίνει την εξέλιξη των τιμών σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Παράλληλα, στο περιθώριο της ολοκλήρωσης λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών το Σεπτέμβριο θα προβλέπεται η δυνατότητα αναζήτησης των φτηνότερων καταστημάτων πώλησης ανά προϊόν και καλάθι.

Τέσσερις πυλώνες δράσεων
Η Λιούκα Κατσέλη ανέφερε ότι οι τιμές διατηρούνται ψηλά στη χώρα μας γιατί εμφανίζονται στην αγορά σημαντικές στρεβλώσεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε αθέμιτες πρακτικές συμβάσεων, αθέμιτες ενδοομιλικές συναλλαγές, συγκαλυμμένες προωθητικές ενέργειες, αδιαφάνεια τιμών κ.ά., ενώ συμπλήρωσε ότι εδώ και μήνες το υπουργείο δίνει μια ουσιαστική μάχη για τη μείωση των τιμών.

Στη συνέχεια παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες δράσεων για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την «Παρακολούθηση αγοράς με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα» και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση Παρατηρητηρίου Τιμών σε προϊόντα και φάρμακα, τη λειτουργία και μεταφορά αρμοδιοτήτων του Παρατηρητηρίου Καυσίμων από ΥΠΕΚΑ σε ΥΠΟΙΑΝ, τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων κ.ά.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την «Επισήμανση και άρση στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά» και περιλαμβάνει την ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων, την τροποποίηση όρων και αποτελεσμάτων καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων, αγορανομικές διατάξεις για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών λιανεμπόρων, απελευθέρωση υπηρεσιών - «κλειστών» επαγγελμάτων κ.ά.

Ο τρίτος άξονας προβλέπει την «Αναβάθμιση θεσμών εποπτείας αγοράς και προστασία καταναλωτών» με την εντατικοποίηση των ελέγχων - επιβολή προστίμων, τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών, το «πάγωμα» των διδάκτρων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, την αξίωση αποζημιώσεων από παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κ.ά.

Η τέταρτη παρέμβαση προβλέπει την αναβάθμιση λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της και τη σύσταση αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου
Πηγή: Aγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου