Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Εκρηκτικό το κλίμα στο Ασφαλιστικό

Διαπραγματεύσεις σε κλίμα έντονης αμφισβήτησης και ασφυκτικών πιέσεων καλείται να πραγματοποιήσει με την τρόικα περί των αλλαγών στο Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Για επικοινωνιακά τεχνάσματα κάνει λόγο η αντιπολίτευση, την ώρα που κοινωνικοί φορείς και συνδικάτα σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις. Κλίμα αδιαλλαξίας από τις Βρυξέλλες.

Με αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που θα έχει στα χέρια του ο υπουργός αύριο, Παρασκευή, ο κ. Λοβέρδος καλείται να πείσει την τρόικα για την καταλληλότητα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο ‘’από την Παρασκευή και μετά, όταν θα μιλάμε με βάση τους αριθμούς που θα αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος, θα μπορούμε να έχουμε πάρα πολύ ευκολότερη συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή’’. Ο υπουργός, σύμφωνα με δηλώσεις του, θα διαπραγματευτεί κυρίως για την αποφυγή υποχρέωσης 40 χρόνων εργασίας για πλήρη σύνταξη.

Με το κρίσιμο τεστ του Ιουλίου να πλησιάζει, η αλληλογραφία και επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνεχής, οι Βρυξέλλες όμως τηρούν σκληρή στάση, πιέζοντας δημοσίως πλέον μέσω επιστολών και δηλώσεων, την εφαρμογή όσων περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Απαθής σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν κάνει λόγο για απλή υπενθύμιση των συμφωνηθέντων – επιχείρημα που μέσω του εκπροσώπου κ. Πεταλωτή αμφισβητεί η κυβέρνηση, κάνοντας με τη σειρά της λόγο για έξτρα περικοπές που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Αν τελικά εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα, ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα ξεκινήσει για τους νεοεισερχόμενους από το 2011 και θα εφαρμοστεί πλήρως από το 2015. Η περικοπή της σύνταξης για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργασίας υπολογίζεται στο 6% ετησίως ενώ οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι βγαίνουν στην 35ετία, οι εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά και οι γυναίκες στο Δημόσιο πριν το 1993 (καθώς δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα). Αγνωστο  ακόμα τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας δέχεται έντονες επικρίσεις από αντιπολίτευση και συνδικάτα, τα οποία προετοιμάζουν εκ νέου κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. O εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εργασίας απλώς ακολουθεί την τακτική επικοινωνιακών τεχνασμάτων που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Δύσκολα όμως τα πράγματα για τον υπουργό και στο τοπίο των εργασιακών σχέσεων – έτερο σημαντικό ζήτημα για την τρόικα – καθώς η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο διάλογο που ξεκινά τη Δευτέρα για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Πηγή: Reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου