Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Πρωτιά της Ελλάδας σε αυξήσεις τιμών και πληθωρισμό

Η ακρίβεια και τα μέτρα καταπολέμησής της θα βρεθούν για μια ακόμη φορά, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σημερινής συζήτησης θα είναι πρώτον, ο απολογισμός των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και δεύτερον, ο προγραμματισμός και η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν στη συνέχεια. Επίσης αναμένεται να ανακοινωθούν 1-2 μέτρα πλέον των είκοσι που είχαν αποφασισθεί από την κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες.


Η ακριβή της Ευρωζώνης
Πρωτιά στις αυξήσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). Από την ανάλυση των τιμών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που πραγματοποίησε το ΕΛΚΕΚΑ και αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έρχεται «πρώτη στον πληθωρισμό με 4,7% όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 1,5%».

Επιπλέον, κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις σε ρούχα και παπούτσια, με αύξηση 2,7% από τον Απρίλιο του 2009, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 0,3%, αλλά και πρώτη στα καύσιμα, με αυξήσεις 49,9% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 19,5%. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το ΕΛΚΕΚΑ προέρχονται από επεξεργασία στοιχείων των ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, κ. Βασίλη Λύγκα

Περαιτέρω στοιχείο που προκύπτει δείχνει ότι η Ελλάδα πρωτεύει και στην αύξηση τιμών σε ό,τι αφορά τις μεταφορές επιβατών με σιδηρόδρομο, με αύξηση 36,6% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 3,7% αλλά και τις ασφαλίσεις μεταφορών με 18% τη στιγμή που στην Ευρώπη είναι 5%. Τέλος, πρώτη έρχεται η Ελλάδα και στις αυξήσεις τιμών σε καφετέριες και ξενοδοχεία με αύξηση 16%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη φθάνει στο 2,2%.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου