Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

IKA: Επιστροφή χρηματικού ποσού σε ασφαλισμένη

Επειτα από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη
To χρηματικό ποσό των 1135,74 ευρώ επέστρεψε το ΙΚΑ σε ασφαλισμένη έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη. Το ΙΚΑ είχε αρχικά ζητήσει από την ασφαλισμένη να καταβάλλει το εν λόγω ποσό με την αιτιολογία ότι επρόκειτο για ληξιπρόθεσμη ασφαλιστική εισφορά. 

Η ασφαλισμένη ωστόσο διαπίστωσε ότι η πραγματική αιτία της οφειλής ήταν η προκαταβολή της δαπάνης που είχε λάβει για νοσηλεία της στο εξωτερικό το έτος 1987. Υποστήριζε εντούτοις ότι δεν υπάρχει καμία οφειλή από πραγματοποιηθείσες νοσηλείες της στο εξωτερικό κατά τα έτη 1985, 1986 και 1987 και ότι αδίκως καλούνταν να πληρώσει το ποσό.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη η ασφαλισμένη είναι συνταξιούχος αναπηρίας του ΙΚΑ ήδη από το έτος 1987 και ουδέποτε είχε λάβει την ιδιότητα του εργοδότη ή άλλη ιδιότητα από την οποία να πηγάζει η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ. 

Για το λόγο αυτό ζήτησε από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να αποστείλει την απαιτούμενη εκδοθείσα πράξη με την οποία επιβλήθηκε η καταβολή του ποσού και στην οποία αναφερόταν η σχετική αιτιολογία για την λήψη της απόφασης επιβολής του χρέους.

Κατόπιν εξέτασης της υπόθεσης η ανεξάρτητη αρχή απάντησε ότι:

• Η ασφαλισμένη κλήθηκε να καταβάλει το ποσό των 1135,74 ευρώ χωρίς να έχει τηρηθεί σε κανένα στάδιο της διοικητικής διαδικασίας η αρχή της νομιμότητας. Η γενεσιουργός αιτία της οφειλής δεν προέκυπτε ρητά από νόμιμα εκδοθείσα και κοινοποιηθείσα ατομική διοικητική πράξη. Η ασφαλισμένη στερήθηκε έτσι το δικαίωμα προσφυγής σε τοπική διοικητική επιτροπή καθώς επίσης και το δικαίωμα προσφυγής στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

• Δεν συνάδει με την αρχή της χρηστής διοίκησης να επιβαρύνεται ο διοικούμενος με τις συνέπειες της αδυναμίας απόδειξης πραγματικών περιστατικών που συνέβησαν σε χρονικό διάστημα πλέον των είκοσι ετών.

• Ως προς τα πραγματικά περιστατικά, δεν υφίσταται οφειλή γιατί η ασφαλισμένη αν και έλαβε το ποσό των 129.000 δρχ. ως προκαταβολή, το επέστρεψε γιατί δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο εξωτερικό. Το ΙΚΑ οφείλει να αποστείλει αντίγραφα όλων των σχετικών εγγραφών από τα οποία να προκύπτει η χορήγηση της προκαταβολής και ο καταλογισμός του ποσού που εισέπραξε η ασφαλισμένη.

Έπειτα από τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υποκατάστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ πραγματοποίησε νέο έλεγχο στο αρχείο του με αποτέλεσμα να ανευρεθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε ότι η ασφαλισμένη είχε επιστρέψει στο ΙΚΑ το ποσό που είχε εισπράξει ως προκαταβολή για νοσηλεία εξωτερικού ήδη από το Μάιο του έτους 1988. 

Ως εκ τούτου, η ασφαλισμένη ζήτησε και της επεστράφη το ποσό των 1135,74 ευρώ, το οποίο είχε καταβάλει με τη διαδικασία της ρύθμισης. 

Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου