Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Όλα δείχνουν σύνταξη στα 70

Η κρίση στην Ελλάδα έβγαλε στην επιφάνεια τις διαφορές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες - μέλη, ενώ οι κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν αναπροσαρμογή προς τα πάνω, όχι όμως εναρμόνιση.  

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελούν ένα μόνιμο πια θέμα αντιπαραθέσεων στην Ε.Ε. και όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι χώρες - μέλη δεν μπορούν να χρηματοδοτούν πλέον πολίτες που βγαίνουν στη σύνταξη στα 60 τους. Ένας 60χρονος είναι ένας μάχιμος εργασιακά πολίτης, αφού λόγω της ευζωίας το προσδόκιμο έχει ανέβει αισθητά . Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έφερε το θέμα στο προσκήνιο και τώρα το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση του ορίου ηλικίας για τη σύνταξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ηλικιωμένοι εργαζόμενοι
Ο πληθυσμιακός χάρτης της Ε.Ε. αλλάζει. Ο γηράσκων πληθυσμός αυξάνεται ενώ ο συνολικός πληθυσμός στη γηραιά ήπειρο βαίνει συρρικνούμενος. Αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να δώσει λύση την περασμένη άνοιξη, όταν ανακοίνωνε τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια μέχρι το 2060. Με άλλα λόγια, μελλοντικά σύνταξη θα παίρνει το 1/3  των ενηλίκων. Το ότι θα πρέπει να εργαζόμαστε περισσότερο  αποτελεί τμήμα της οικονομικής και κοινωνικής στρατηγικής της Ε.Ε. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε και νούμερα. "Το 75% των κατοίκων της Ε.Ε. ανάμεσα στα 18 και τα 64 θα πρέπει να εργάζεται", είπε.

Αυτό αποτελεί και το στόχο για το 2020, στόχος για την ώρα πολύ μακρινός. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ε.Ε. είναι τα 60, πολύ κατώτερος από ότι ισχύει σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το θέμα πέρασε στο προσκήνιο σε αυτές τις διαστάσεις όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και ξαφνικά τέθηκαν επί τάπητος οι ηλικίες συνταξιοδότησης σε ολόκληρη την  Ε.Ε. Τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ ξεσπάθωσε μόλις έγιναν γνωστά τα συνταξιοδοτικά προνόμια των Ελλήνων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. "Είναι σαφές", είχε πει, "ότι οι φορολογούμενοι στη χώρα μου δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για τους Έλληνες, που βγαίνουν στη σύνταξη στα 40 και τα 50. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχτούμε".

Αύξηση ορίου σύνταξης, αλλά όχι εναρμόνιση
Ωστόσο, το φαινόμενο αποδείχθηκε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό. Στη Γαλλία, ένας εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη στα 59 του. Ο πρόεδρος Ν. Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το επίσημο όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 και χαρακτήρισε αυτές τις προσπάθειες ως "μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων". Άρα λοιπόν και η Γαλλία είναι μακριά από το συνταξιοδοτικό όριο της Γερμανίας, όπου επιχειρείται η σταδιακή αναπροσαρμογή από τα 65 στα 67. Παρόμοιους στόχους έχουν διακηρύξει οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Μ. Βρετανίας, εκεί μάλιστα θα αυξηθεί και το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών, που θα εξισωθεί με αυτό των ανδρών, δηλαδή τα 65.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική στις νέες χώρες μέλη της Ε.Ε., όπου το όριο είναι από τα πιο χαμηλά στην Ε.Ε. Ωστόσο μια ριζοσπαστική ιδέα στο θέμα της συνταξιοδότησης είχε ο Ζοζέφ Ντόλ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά στην αναγκαιότητα, όπως την αισθάνονται ορισμένοι, συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής: "Είναι σωστό σήμερα, κάθε χώρα – μέλος να καθορίζει αυτόνομα το όριο συνταξιοδότησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία, αναρωτήθηκε; Δεν πρέπει κανείς να φοβάται να το επισημαίνει. Δεν θέλω να πω ότι το όριο αυτό θα πρέπει να αποφασίζεται και για τις 27 στις Βρυξέλλες, αλλά λέω ότι θα πρέπει να γίνεται με αμοιβαία συνεννόηση και μάλιστα μέχρι την εναρμόνιση, όταν βρισκόμαστε στην Ευρωζώνη".

Ακόμη κι αν μερικές χώρες - μέλη κινούνται προς την κατεύθυνση αύξησης του ορίου, καμιά κυβέρνηση δεν φτάνει μέχρι την εναρμόνιση. Το δικαίωμα στην ανεξάρτητη λήψη απόφασης δεν θέλει να το εκχωρήσει καμιά κυβέρνηση.

Πηγή: Εmea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου