Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ζητείται «ανάδοχος» για ασφαλισμένους Aspis - Commercial

Την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους 300.000 περίπου ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value επιχειρεί να λύσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που μετά παλινωδίες αρκετών μηνών κατατέθηκε χθες στη Βουλή. 

Το νομοσχέδιο προκρίνει τη λύση της εξεύρεσης αναδόχου ασφαλιστικής εταιρείας η οποία θα αναλάβει το σύνολο ή μέρος των συμβολαίων των δύο εταιρειών, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι δύο εταιρείες. Το έλλειμμα που θα προκύψει θα καλυφθεί σε ποσοστό 65% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που συστήνεται με τον ίδιο νόμο και το οποίο θα αναλαμβάνει την κάλυψη όσων είναι ασφαλισμένοι σε εταιρεία της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της. 

Το έσοδα του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα προέλθουν από την εισφορά -έως 1,5% επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων -που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Εάν ληφθεί υπόψη ότι η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής ανήλθε το 2009 στα 2,5 δισ. ευρώ, η επιβάρυνση μεταφράζεται σε 38 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 19 θα επιβαρυνθούν οι ασφαλισμένοι και τα υπόλοιπα οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η συμμετοχή του Δημοσίου περιορίζεται στην παροχή εγγύησης προκειμένου το Εγγυητικό Κεφάλαιο να προσφύγει σε δανεισμό με τιτλοποίηση των μελλοντικών του εσόδων.
Η διαδικασία πώλησης προϋποθέτει την κατάργηση όσων όρων προβλέπονται στα συμβόλαια και θεωρούνται παράνομοι, ενώ ορίζει καταληκτική ημερομηνία ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης του χαρτοφυλακίου. Η διαδικασία μεταβίβασης δεν είναι υποχρεωτική για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη λύση του συμβολαίου τους και την υπαγωγή των απαιτήσεών τους στην ασφαλιστική εκκαθάριση. Οσοι ωστόσο συμφωνήσουν στη διαδικασία της αναδοχής, θα υποχρεωθούν σε αναστολή αξίωσης των απαιτήσεών τους για δύο τουλάχιστον χρόνια, ενώ ειδική πρόβλεψη γίνεται για τους κατόχους νοσοκομειακών προγραμμάτων, οι οποίοι θα μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, με νέους όρους.

Την πώληση των χαρτοφυλακίων θα ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, που αναλαμβάνει και την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου μετά την κατάργηση της ΕΠΕΙΑ. Σε ειδικό άρθρο, τέλος, προβλέπεται η σύσταση Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, που θα συντονίζει τη χρηματοοικονομική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών και θα διασφαλίζει την αποφυγή συστημικού κινδύνου, μεταξύ κεφαλαιαγοράς, τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου