Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Μύριες οι συνέπειες μετά την τελευταία υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων

Μετά την υποβάθμιση των  τίτλων των ελληνικών ομολόγων από τις S&P και Moody´s  και σε σχέση με τις προγραμματισμένες σημερινές πωλήσεις  ελληνικών ομολόγων από τους τελευταίους θεσμικούς που κατέχουν τίτλους και, που ακολουθούν τους δείκτες χαμηλής διαβάθμισης, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt  αναφέρεται στο ρόλο της ΕΚΤ και την κάλυψη που παρέχει στην ελληνική οικονομία. Υπογραμμίζει δε, ότι η ΕΚΤ αυτή την φορά θα πρέπει να αγοράσει το δυνατόν περισσότερα ομόλογα για να αποφευχθεί το πρόβλημα.

Τα ελληνικά ομόλογα αγοράζονται μόνο από την ΕΚΤ και τις εθνικές τράπεζες  ενώ, σημειώνει η εφημερίδα η ΕΚΤ από τις 10 Μαίου μέχρι και σήμερα  αγόρασε από χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ομόλογα συνολικούς ύψους 55 δις ευρώ. Χωρίς, ωστόσο να εμφανίζει το ύψος του ποσού που έχει καταβάλει για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, οι σημερινές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων μπορεί και να φτάσουν τα 20 δις ευρώ. Ενώ, όπως ακριβώς αναφέρουν αναλυτές της αγοράς οι τίτλοι αυτοί, βάση της υποβάθμισης που έκαναν οι S&P και Moody´s  πρέπει να διαγραφούν από την λίστα των ομολόγων των iBoxx,  Citibank και Lehman.

Στην περίπτωση που και πάλι επέμβει η ΕΚΤ, οι απώλειες δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς τα ομόλογα θα διοχετευτούν στην αγορά. Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων σύμφωνα με την   Handelsblatt  πιστεύουν ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα μετά το τέλος του 2013 γεγονός που συντελεί στην περαιτέρω συρρίκνωση της αξιοπιστίας της. 

Πηγή: Nextdeal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου