Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τι αλλάζει στην εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Την κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας της Ιδιωτική Ασφάλισης και την ανάληψη της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών από την Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική ασφάλιση ,που ήδη βρίσκεται προς ψήφιση από τη Βουλή. Παράλληλα προβλέπει την δημιουργία Εγγυητικού Κεφαλαίου για τις ασφαλίσεις ζωής και με αναδρομική ισχύ για τις ασφαλιστικές που έκλεισαν ( Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value ).
 
Ειδικότερα προβλέπει με αποφάσεις της Τραπέζης Ελλάδος καθορίζεται η εισφορά των εποπτευόμενων ασφαλιστικών επιχειρήσεων για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων της Τ.τ.Ε. σε ποσοστό 1,5 τοις χιλίοις επί της ετήσιας συνολικής παραγωγής καθαρών ασφαλίστρων. Σε περίπτωση αποτυχίας μεταβίβασης των χαρτοφυλακίων Ζωής σε άλλες εταιρείες, ο επόπτης χαρτοφυλακίων θα πρέπει να παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο μέσα σε 6 μήνες πλήρη κατάλογο ασφαλισμένων και τεχνικών στοιχείων προκειμένου να ενταχθούν στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, το οποίο θα καλύπτει μέχρι το 65% την απαίτηση του ασφαλισμένου. Επίσης στα νοσοκομειακά συμβόλαια που μεταβιβάζονται μπορεί να υπάρξει αναπροσαρμογή ασφαλίστρου μέχρι και 20%.

Επίσης στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται και το θέμα των ομολόγων του δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και που ήδη αποτελεί μείζον θέμα για τις εταιρίες, λόγω της δραματικής αύξησης των spread των ομολόγων. Με την ρύθμιση προβλέπει ότι αυτά θα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης εάν κρατηθούν μέχρι την λήξη τους.

Έτσι οι εταιρίες παίρνουν μεγάλη κεφαλαιακή ανάσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου