Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αντιδράσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τα ομόλογα


Στο σύνολό της η ασφαλιστική αγορά έχει τοποθετήσει σε ομόλογα κεφάλαια τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ

Τις αντιδράσεις τους έναντι της κυβέρνησης εντείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες επιμένοντας στις διαμαρτυρίες τους για το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει με απάθεια το ζήτημα των ομολόγων και του τρόπου αποτίμησής τους.

Όπως αναφέρουν στο
Insurance World κορυφαίοι κύκλοι του κλάδου, έως τις 10 Ιουλίου οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν αποτιμήσει τα ομόλογα και αν μέχρι τότε το θεσμικό πλαίσιο δεν καταστεί περισσότερο ελαστικό, τότε σχεδόν για την πλειοψηφία των ασφαλιστικών εταιρειών θα τεθεί ζήτημα κεφαλαιακής επάρκειας, λόγω των υψηλών ζημιών τις οποίες θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο σύνολό της η ασφαλιστική αγορά έχει τοποθετήσει σε ομόλογα κεφάλαια τα οποία υπολογίζονται κοντά στα 4 δισ. ευρώ. Tο θέμα απασχολεί εδώ και μήνες τον κλάδο και όπως είναι γνωστό οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί προς το υπουργείο Οικονομικών ήταν και παραμένουν εντονότατες. Οι ασφαλιστές έχουν ζητήσει οι αποτιμήσεις των ομολόγων να γίνουν με βάση το κλείσιμο του 2008.


Είναι γνωστό επίσης ότι το στενό… μαρκάρισμα των εταιρειών έφερε καταρχήν αποτέλεσμα, αφού το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε τελικά στο
νομοσχέδιο για την ασφαλιστική αγορά σχετική τροπολογία. Ωστόσο, το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει για μία ακόμη φορά κολλήσει. Ο Ιούνιος εκπνέει και η κυβέρνηση δεν το κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι ασφαλιστές εδώ και μήνες αντιδρούν για δύο σημαντικές διατάξεις του. Η μια αφορά στην αναδρομική δράση του
Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής και η δεύτερη στο ύψος της εισφοράς υπέρ του φορέα, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην προωθείται στη Βουλή και μαζί με αυτό να μένει στα… αζήτητα και η τροπολογία που αφορά στον τρόπο αποτίμησης των ομολόγων.

Οι ασφαλιστές δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κλάδος στην παρούσα φάση χρειάζεται τη στήριξη της κυβέρνησης, ώστε να ξεπεράσει τις παρενέργειες της κρίσης, που είναι και πολλές και σοβαρές.


Προσθέτουν δε ότι η κυβέρνηση έχει και ατύπως υποχρέωση να πρέμβει δεδομένου ότι η αγορά περιμένει από το αρμόδιο υπουργείο να στηρίξει επενδυτικούς τίτλους τους οποίους εκδίδει το ίδιο το κράτος.


Μάλιστα, όπως αναφέρουν, σε κρατικά ομόλογα έχουν ανοιχτεί επενδυτικά και πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα όσο η κυβέρνηση δεν στηρίζει τους τίτλους της, τόσο να εκτίθεται και στο εξωτερικό με την πολιτική την οποία ασκεί στο φλέγον αυτό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου