Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Περίοδοι χάριτος στην αποτίμηση των ομολόγων


Η αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν υπό την κατοχή τους σήμερα οι ασφαλιστικές υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 3,7 δις. ευρώ 

Λύση στο ζήτημα το οποίο έχει ανακύψει με την αποτίμηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν υπό την κατοχή τους οι ασφαλιστικές εταιρείες, δίνει το υπουργείο Οικονομικών, με το νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο κατέθεσε, προχθές Δευτέρα, στη Βουλή και το οποίο φέρει τον τίτλο «Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης, οργανισμοί αξιολόγησης προληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών».

Ειδικότερα, σε τροπολογία που περιήλθε στο νομοσχέδιο, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 6 του ν.δ. 400/70, αναφέρεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων και με απόφαση της εποπτικής αρχής, θα επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται στην αξία κτήσης του.

Η τυχόν διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα απομένει έως τη λήξη του ομολόγου θα επιμερίζεται σε ετήσια βάση, είτε ως απόσβεση αν είναι αρνητική είτε ως υπεραξία αν είναι θετική.


Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ότι η εποπτική αρχή προσδιορίζει τη διάρκεια ισχύς της εν λόγω ρύθμισης με δυνατότητα παράτασής της για όσο διάστημα υφίστανται οι αιτίες οι οποίες προκάλεσαν την ειδική νομοθετική παρέμβαση.


Επίσης προβλέπεται ότι ειδικά για τις χρήσης 2009 και 2010 η αποτίμηση των ομολόγων σε τιμές κτήσης ισχύει χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης της εποπτικής αρχής.


Τέλος, με την εν λόγω τροπολογία, και για τους ίδιους σκοπούς, τροποποιείται και το άρθρο 43 του ν. 2190/1920 με προσθήκη παραγράφου που προβλέπει ότι «ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα μη παράγωγα μέσα που διατηρούνται μέχρι τη λήξη τους αποτιμώνται στο κόστος κτήσεως που υπόκεινται σε έλεγχο απομείωσης αξίας τους όταν υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι οι ταμειακές ροές που απορρέουν από αυτά δεν θα ανακτηθούν στο σύνολό τους».


Σημειώνεται ότι, εκτιμήσεις ασφαλιστών υπολογίζουν την αξία των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν υπό την κατοχή τους σήμερα ασφαλιστικές εταιρείες σε 3,7 δις. ευρώ. Πρόκειται για υψηλές σε αξία επενδύσεις, που κάθε απομείωσή τους συνεπάγεται ισχυρούς τριγμούς στα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών.


Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου