Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

CEA: "Αναγνωρίστε τη διαφορά ασφαλιστικού και τραπεζικού κλάδου"

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων (CEA) καλεί τα μέλη του G-20 να λάβουν υπόψη τις σημαντικές ιδιαιτερότητες του κλάδου της ασφάλισης κατά το σχεδιασμό των νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση η CEA εξέδωσε έκθεση στην οποία αναφέρει τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ του ασφαλιστικού και του τραπεζικού κλάδου και κάνει προτάσεις για την αποτελεσματική εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου.

Στην έκθεση αυτή η CEA προειδοποιεί για τον κίνδυνο που εγκυμονεί η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν σχεδιαστεί για τον τραπεζικό κλάδο, στον ασφαλιστικό, γεγονός που οφείλεται στο ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο και το μοντέλο ανάληψης κινδύνων του ασφαλιστικού κλάδου.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο κ. Tommy Persson, Πρόεδρος της CEA ανέφερε: «Οι G-20 κάνουν σημαντικές προσπάθειες για το συντονισμό και την εναρμόνιση νομοθεσίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Καλούμε τα μέλη του G-20 να αναγνωρίσουν και να λάβουν υπόψη ότι η ασφάλιση είναι ένας διαφορετικός και ιδιαίτερος τομέας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια για κάθε τομέα ξεχωριστά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε το φαινόμενο της αγέλης όπου όλοι οι τομείς του χρηματοοικονομικού συστήματος λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Κάτι τέτοιο θα διακινδύνευε το σταθεροποιητικό ρόλο που θα μπορούσε να παίζει η ασφάλιση στην παγκόσμια οικονομία
».
 
Η έκθεση της CEA με τίτλο «Ασφάλιση: ένας μοναδικός τομέας- Γιατί ο ασφαλιστικός τομέας διαφέρει από τον τραπεζικό» περιλαμβάνει 12 συστάσεις για την ενδυνάμωση του ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου του ασφαλιστικού κλάδου λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική του ασφαλιστικού επιχειρηματικού μοντέλου.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν την υπόδειξη νομοθετικών κενών, την αποφυγή υπέρμετρων ρυθμίσεων ως αντίδραση στην οικονομική κρίση και την αποφυγή της ενιαίας ρυθμιστικής αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών τομέων. Επίσης καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη σε συζήτηση για οικονομικά και φορολογικά ζητήματα με στόχο την αναγνώριση της διαφορετικής φύσης των κινδύνων που αναλαμβάνει κάθε χρηματοοικονομικός τομέας και τέλος για τις σωρευτικές επιπτώσεις των προτεινόμενων προληπτικών μακρο και μικρο- οικονομικών και φορολογικών μέτρων.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου