Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τα 7+1 «αγκάθια» της ασφαλιστικής αγοράς


Τα ανοικτά μέτωπα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, είναι και πολλά και σοβαρά, δεδομένου ότι από την τελική τους έκβαση θα κρίθει τo μέλλον της ασφάλισης
Παραδοσιακά τον Αύγουστο οι ασφαλιστικές εταιρείες κατεβάζουν ρολά, οι εργασίες ατονούν, τα δίκτυα πωλήσεων χαλαρώνουν και οι ασφαλιστές, όπως και τα στελέχη του κλάδου, στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στις παραλίες. 

Ωστόσο, ειδικά φέτος το καλοκαίρι, όσοι δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική βιομηχανία δεν θα καταφέρουν να ησυχάσουν, να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους. 

Το μυαλό τους και η σκέψη τους θα παραμένουν στην αγορά, που αυτή τη φορά όχι μόνο δεν θα ηρεμήσει, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα βρίσκεται σε αναβρασμό, ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη σεζόν, η οποία αρχίζει το Σεπτέμβριο και που όπως όλα δείχνουν, λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, θα επιφυλάξει πολλές, πιθανότατα δυσάρεστες, εκπλήξεις.


Τα ανοικτά μέτωπα της ασφαλιστικής βιομηχανίας, είναι και πολλά και σοβαρά, δεδομένου ότι η τελική τους έκβαση θα κρίνει την επόμενη μέρα της ιδιωτικής ασφάλισης. Τα βασικότερα αυτών έχουν ως εξής:


Εποπτεία
Πρόκειται για το πιο… hot θέμα της ασφαλιστικής αγοράς. Η σεζόν θα ανοίξει εξάλλου με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να προετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πρώτα λάβει τις τελευταίες αποφάσεις της. 

Το ποιες θα είναι αυτές, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα μεσολαβήσει μέχρι και την ενεργοποίηση της Τ.τ.Ε., από το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες μεταξύ της Επ.Ε.Ι.Α. και του υπουργείου Οικονομικών, από το πώς θα κινηθούν οι συνήθεις ύποπτοι της αγοράς, όπως και από το αν θα προκαλέσουν τον ανταγωνισμό τους, αλλά και από την κρισιμότητα των αποτελεσμάτων του ελέγχου της Επιτροπής στα οικονομικά χρήσης 2009. 

Πάντως, στις άμεσες προθέσεις της Επ.Ε.Ι.Α. φαίνεται πως δεν είναι να ανακαλέσει νέες άδειες, ωστόσο αν το κλίμα βαρύνει στον κλάδο, δεν θα πρέπει να αποκλείονται και εκπλήξεις. Εξάλλου, η Επιτροπή έδειξε στην περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ότι πολιτικές ή άλλες συγκυρίες δεν την επηρεάζουν όταν πρόκειται να λάβει σοβαρές - κρίσιμες αποφάσεις για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς. 

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην Επιτροπή και στις τελευταίες κινήσεις της πριν παραδώσει την εποπτεία στην Τ.τ.Ε.. Πληροφορίες του Insurance World αναφέρουν ωστόσο ότι, πριν από το φθινόπωρο η ασφαλιστική αγορά θα γνωρίζει ποιες εταιρείες θα βρεθούν στο κόκκινο, καθότι θα έχουν κληθεί να εφαρμόσουν προγράμματα βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή.

Solvency II
 
Ο χρόνος για τη Solvency II «τρέχει» και η προσοχή των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς είναι στραμμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απ΄ όπου αναμένουν τα νεότερα για τις προθεσμίες εφαρμογής του νέου συστήματος διασφάλισης της φερεγγυότητας των εταιρειών του κλάδου.

Βάσει των όσων σήμερα γνωρίζουμε, οι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη Solvency II στα τέλη του 2012. Ωστόσο, οι φωνές αντίδρασης στην Ευρώπη πυκνώνουν. Όλο και περισσότερα είναι τα στελέχη που επιμένουν ότι υπό συνθήκες κρίσης η Solvency II μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλές εταιρείες. 


Στους μήνες που ακολουθούν λοιπόν, αναμένεται να αποφασισθεί σε κοινοτικό επίπεδο ενδεχόμενες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Solvency II. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν είτε την αναβολή εφαρμογής της Solvency II για ένα με δύο χρόνια, είτε τη σταδιακή εφαρμογή του ανά κλάδο ασφάλισης.


Νομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Μετά το νομοσχέδιο Σαχινίδη, το σχέδιο νόμου που αυτή τη φορά προωθεί το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για θέματα διαφάνειας και προστασίας των καταναλωτών, πρόκειται να αποτελέσει το επόμενο αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης και ασφαλιστικής αγοράς. Ήδη ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, έδειξε τις προθέσεις τους για το ζήτημα της διαφάνειας τις συναλλαγές ασφαλισμένων - ασφαλιστικών εταιρειών, ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί να αλλάξει πολλά από τα ισχύοντα προς όφελος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, των ασφαλισμένων. 


Επιμέρους θέματα όπως οι αυξήσεις των ασφαλίστρων στον κλάδο Υγείας, οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων, ο τρόπος επένδυσης των κεφαλαίων που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, όπως και το πλαίσιο βάσει του οποίου ενημερώνονται για τις αποδόσεις των επενδυτικών τίτλων, θα αποτελέσουν τα κύρια σημεία για τα οποία κυβέρνηση και αγορά αναμένεται να αναπτύξουν έντονο διάλογο, από το Σεπτέμβριο.
 
Κλάδος Αυτοκινήτου

Η αγορά έχοντας πλέον κλείσει 12 μήνες από τις τελευταίες ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας των πέντε εταιρειών του ομίλου Ασπίς, καλείται να εξασφαλίσει πρωτογενή ανάπτυξη.

Καλείται να αναζητήσει νέες ασφαλιστικές εργασίες οι οποίες δεν θα προέρχονται από την προσέλκυση «ορφανών» συμβολαίων. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει δύσκολη λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, που, μεταξύ άλλων, έχει προκαλέσει την κάθετη πτώση των πωλήσεων στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. 


Συνεπεία των ανωτέρω, στην πλειοψηφία τους οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε νέες – γενναίες αυξήσεις ασφαλίστρων, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι η ασφάλιση αυτοκινήτων χαρακτηρίζεται από το νόμο υποχρεωτική και τα περιθώρια των ασφαλισμένων να αντιδράσουν είναι περιορισμένα. 


Πολύ δε περισσότερο αυτή την περίοδο κατά την οποία τα πτωχευτικά ασφάλιστρα τείνουν πλέον να εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα το ασφαλιζόμενο κοινό να μην έχει άλλη επιλογή από το να δεχθεί τα αυξημένα τιμολόγια της αγοράς. Βέβαια οι αυξητικές αναπροσαρμογές των ασφαλίστρων πέρα από την τόνωση των εσόδων, θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να ενισχύσουν και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, όταν από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα και μετοχές μετρούν μόνο αρνητικές υπεραξίες.


Κλάδος Ζωής


Και στον κλάδο Ζωής τα τμήματα marketing των ασφαλιστικών εταιρειών καλούνται να κάνουν το θαύμα τους. Καλούνται εν μέσω αρνητικών συγκυριών να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του πολίτη να ασφαλίσει τη ζωή του, να επενδύσει για τη σύνταξή του και να εξασφαλίσει την κάλυψη έκτακτων εξόδων σε περίπτωση βαριάς ασθένειας ή ατυχήματος. 
 
Ωστόσο, οι ασφαλιστές γνωρίζουν το πόσο έχει πληγεί το οικογενειακό εισόδημα και ως εκ τούτου φέτος είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Αναμένουν με άλλα λόγια ότι το τελευταίο τετράμηνο του 2010 δεν θα είναι τόσο «δυνατό» όσο τα αντίστοιχα διαστήματα των προηγουμένων ετών.

Προκειμένου λοιπόν η αγορά να μην «κάτσει» εντελώς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη προετοιμάζουν νέα προγράμματα, κυρίως σε ότι αφορά τον κλάδο Υγείας, οικονομικότερα για τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι οι καλύψεις τους περιορίζονται αυστηρά στις ουσιαστικές ανάγκες των ασφαλισμένων, προβλέποντας μεγαλύτερες απαλλαγές, και εν γένει σφιχτές παροχές. 


Εξάλλου η αγορά ελπίζει ότι η κρίση που πλήττει τα κύρια ταμεία ασφάλισης, η περιορισμένη ρευστότητα του δημοσίου και η απαξίωση του κρατικού συστήματος υγείας θα στρέψουν τους εργαζόμενους προς την ιδιωτική ασφάλιση. 


Το ίδιο ευελπιστούν τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών και για τα επενδυτικά – συνταξιοδοτικά προγράμματα καθότι γνωρίζουν οι αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς έχουν επιτείνει την ανησυχία των εργαζόμενων για τις μελλοντικές συντάξεις τους, γι΄ αυτό και επιμένουν με νέα προϊόντα, πολλά από τα οποία φέρουν πλέον στους τίτλους τους τον όρο «Σύνταξη», ώστε να παρακινήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον εργαζόμενο να αναζητήσει, περισσότερο υπεύθυνα, λύσεις εξασφάλισης του εισοδήματός του για την τελευταία και ίσως πιο δύσκολη φάση της ζωής του.


Συγχωνεύσεις

Οι αρνητικές οικονομικές συγκυρίες, τα περιορισμένα περιθώρια ανάπτυξης νέων εργασιών, οι αυξημένες απαιτήσεις της εποπτικής αρχής για μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών ομίλων, φαίνεται ότι θα υποχρεώσουν αρκετές εταιρείες να σκεφθούν την εναλλακτική των συγχωνεύσεων, ώστε να κερδίσουν οικονομίες κλίματος, να διευρύνουν τα δίκτυα πωλήσεων και να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές. 


Η τάση των συγχωνεύσεων θα ενταθεί και από την εφαρμογή της Solvency II, όποτε κι αν εφαρμοστεί. Οι ασφαλιστές γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα «ακριβό» καθεστώς διασφάλισης της φερεγγυότητας των εταιρειών, που δύσκολα θα μπορέσουν να εφαρμόσουν πολλοί από τους μικρούς «παίκτες» της αγοράς, οι οποίοι πέρα από τα κεφάλαια, παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις και σε ζητήματα τεχνογνωσίας. 


Αυτή τη φορά εκτιμάται λοιπόν ότι μέτοχοι και διοικούντες θα αρχίσουν να αποτιμούν διαφορετικά τις εταιρείες τους, έχοντας πλέον ως κύριο στόχο τη διάσωσή τους και όχι τη διασφάλιση ενός σημαντικού κεφαλαίου μέσα από μια συμφωνία πώλησης.


Αποκρατικοποιήσεις

Εφόσον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης ακουμπήσει την ασφαλιστική αγορά είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανατροπές. Κατά το πρόσφατο παρελθόν εξάλλου, το ασφαλιστικό οικοδόμημα δέχθηκε ισχυρούς τριγμούς στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι η Εθνική Ασφαλιστική και η ΑΤΕ Ασφαλιστική βρίσκονταν σε διαδικασία πώλησης.

Ο κλάδος θα βρεθεί και πάλι λοιπόν στη δίνη των αποκρατικοποιήσεων, που ήδη δημιουργείται μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης του ομίλου Πειραιώς περί εξαγοράς του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του 77% της ΑΤΕ Bank. Πρόκειται για πρόταση η οποία μοιραία συμπαρασύρει και την ΑΤΕ Ασφαλιστική, ενώ φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο πώλησης και της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα από τη διοίκησή της.

Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η «πληγή» που άνοιξε με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «ναυαρχίδα» του ομίλου Ασπίς θα κλείσει έως το τέλος του έτους. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών, όσο και ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής της εταιρείας, κ. Ιωάννης Παντελίδης παλεύουν με το χρόνο ώστε το θέμα να λάβει τέλος το ταχύτερο. 


Πάντως, το φθινόπωρο αναμένονται εξελίξεις στο εν λόγω θέμα, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε λύση το κοινωνικό αυτό ζήτημα.

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου