Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Πολύ φειδωλές με τα δάνεια οι τράπεζες στην Ευρώπη

Πιο αυστηρές στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις ήταν οι τράπεζες της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα όσον αφορά τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 

Από την τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (euro area bank lending survey), προκύπτει ότι ο αριθμός των τραπεζών που έκαναν αυστηρότερα τα κριτήρια δανειοδότησης των επιχειρήσεων – σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που τα έκαναν λιγότερο αυστηρά – αυξήθηκε στο 11% του συνόλου του δείγματος, που αριθμεί 120 τράπεζες, από το 2% στο πρώτο τρίμηνο.

Για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια, η αντίστοιχη διαφορά παρέμεινε σταθερή στο 10% και το 12% αντίστοιχα. Την ίδια περίοδο, η ζήτηση για δάνεια, ιδιαίτερα για τα στεγαστικά, σημείωσε σημαντική αύξηση στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τραπεζών που ανέφερε αύξηση της ζήτησης στεγαστικών δανείων – σε σχέση με τον αριθμό που ανέφερε μείωση – σημείωσε αύξηση κατά 24% έναντι μείωσης 2% στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια η αντίστοιχη αύξηση ήταν 1% έναντι μείωσης 13%. Στα επιχειρηματικά δάνεια, η διαφορά ήταν αρνητική αλλά λιγότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο ( -2% έναντι -13%).

Οι λόγοι που οδήγησαν τις τράπεζες να είναι πιο αυστηρές στις χορηγήσεις δανείων αφορούν στα εμπόδια που συνάντησαν στην άντληση κεφαλαίων από τη διατραπεζική αγορά και τη διαχείριση της ρευστότητάς τους.

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου