Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Καλύψεις για φωτοβολταϊκά συστήματα

Μια νέα ασφαλιστική αγορά αναπτύσσεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα και αφορά καλύψεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων.  

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά προκειμένου να καρπωθεί κάποιος το σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, δημιουργεί αντιστοίχως και ασφαλιστικές ανάγκες προστασίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.

Ο στόχος μέσα από τις ασφαλιστικές καλύψεις, είναι να υπάρξει εξασφάλιση από μια σειρά κινδύνους που απειλούν την απρόσκοπτη παραγωγή ενέργειας και επομένως μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του αντίστοιχου εσόδου από τη ΔΕΗ.

Οι καλύψεις όπως αναφέραμε, αφορούν όλα τα στάδια, καθώς δεν είναι μόνον τα φωτοβολταϊκά που χρειάζονται προστασία. Όπως αναφέρει ο κ. Αντώνης Βαρσαμής, διευθύνων σύμβουλος της Easy Insurance Agency, είναι και το σύνολο των εμπλεκομένων στη διαδικασία τοποθέτησής, οι οποίοι τόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, όσο και μετά από αυτήν - αφού ξεκινήσει δηλαδή η λειτουργία των συστημάτων - πρέπει να σκεφτούν τις εύθηνες που θα έχουν σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος. Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να μπαίνουν νερά στη στέγη όταν βρέχει εξαιτίας κακής τοποθέτησης, η απόδοση να είναι μειωμένη λόγω κακής μελέτης, κλπ.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, ήδη δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση παρέχοντας προγράμματα κάλυψης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Στην περίπτωση ασφάλισης για ιδιώτες, οι καλύψεις μπορεί να αφορούν: ασφάλιση πυρός, σεισμού, κακόβουλων ενεργειών, χιονιού, τρομοκρατικών ενεργειών, καιρικών φαινομένων, απώλειας εσόδων.

Για τους επαγγελματίες, οι καλύψεις μπορεί να σχετίζονται με δύο περιπτώσεις; Πρώτον, την ασφάλιση έργου (ανέγερση και συναρμολόγηση κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, εργατικά ατυχήματα, υλικές ζημίες σε όμορα κτίρια, τεχνικό λάθος κλπ).

Δεύτερον, την ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης. Δηλαδή ασφάλιση για λάθη ή παραλείψεις στην τοποθέτηση και δημιουργία προβλημάτων στο μέλλον (νερά από τη στέγη, μειωμένη απόδοση, κλπ.).

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου