Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Η κρίση στην κοινωνική ασφάλιση, ευκαιρία για συνταξιοδοτικά προγράμματα

Πολύπλευρες ενέργειες και πρωτοβουλίες καλούνται να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα πλαίσια των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που διαθέτουν στην αγορά, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις  που προκύπτουν από την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες δυνατότητες ανάπτυξης για τις ασφαλιστικές. Η αβεβαιότητα που ανέκαθεν υπήρχε στο ευρύ κοινό για ένα μακρινό χρονικά γεγονός, όπως αυτό της συνταξιοδότησης, δίνει πλέον σταδιακά τη θέση της στην πεποίθηση ότι οι συντάξεις από τα κοινωνικά ταμεία, θα έχουν περισσότερο στο εξής, συμβολικό χαρακτήρα.
 

Καθίσταται πλέον όλο και περισσότερο προφανής η ανάγκη καθένας να κάνει κάτι από μόνος του προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις στην ηλικία της συνταξιοδότησης. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης από τους πολίτες, αποτελεί αναμφίβολα πολύ σημαντική εξέλιξη, που αντίστοιχα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Από πλευράς πολιτών, είναι επίσης σημαντικό, η οποιαδήποτε κίνηση κάνουν να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς χρειάζεται ένας σημαντικός χρόνος ωρίμανσης για να προκύψουν ικανοποιητικές αποδόσεις.


Από την άλλη πλευρά, η συγκυρία - με την κρίση και την οικονομική στενότητα που πλήττουν την αγορά -, είναι γεγονός, ότι δε διευκολύνει την απήχηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων στα πλαίσια της ιεράρχησης αναγκών. Η έμφαση δίδεται σήμερα στα άμεσα και σημαντικά και σίγουρα η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική υπό πιο φυσιολογικές συνθήκες.


Οι ασφαλιστικές εταιρίες γνωρίζουν όμως, ότι δεν μπορούν απλά να περιμένουν την ομαλοποίηση των συνθηκών. Χρειάζεται να ενεργήσουν άμεσα και να το κάνουν με ρεαλισμό και ρηξικέλευθες κινήσεις  προς κάθε κατεύθυνση.


Τι θα πρέπει όμως να κάνουν; Το insuranceworld.gr οργάνωσε ψηφοφορία για το θέμα, θέτοντας ως εξής τη βάση προβληματισμού: «
Οι εταιρίες στα συνταξιοδοτικά προγράμματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση πρέπει ... ».

Οι περισσότεροι, περίπου 3 στους 10 (31,17%), απάντησαν, «
να μειώσουν τα ασφάλιστρα». Με μικρή απόσταση ακολούθησε η επιλογή, «να εστιάσουν στην ενημέρωση και εκπαίδευση του δικτύου πωλήσεων», που συγκέντρωσε ποσοστό 28,57%. Στη συνέχεια, 22,08% επέλεξε «να εστιάσουν στην προβολή των προγραμμάτων» και 18,18% «να προσθέσουν παροχές».

Σύμφωνα δηλαδή με την άποψη που έχει το ευρύ κοινό, όπως εκφράστηκε μέσα από τη ψηφοφορία στο insuranceworld.gr, τα περιθώρια ανάληψης ενεργειών εντοπίζονται, τόσο σε επίπεδο προϊοντικής πολιτικής (ασφάλιστρα – παροχές), όσο και σε επίπεδο προώθησης των προγραμμάτων (ενημέρωση, εκπαίδευση, προβολή).


Όλα αυτά σημαίνουν επίσης, ότι - πολύ περισσότερο υπό τις παρούσες συνθήκες -, απαιτούνται πολυδιάστες κινήσεις σε όλα τα μέτωπα, με υιοθέτηση ενεργητικής στάσης από τις εταιρίες για να αξιοποιήσουν άμεσα τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο σημαντικό και προσοδοφόρο κλάδο της συνταξιοδότησης.

Πηγή:  Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου