Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ασφαλιστικές: Διαπραγματεύσεις με κλινικές

Σε φάση επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων θα μπουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι ασφαλιστικές με τις ιδιωτικές κλινικές εξαιτίας της επιβολής ΦΠΑ (11%) στα τιμολόγια των ιδιωτικών νοσοκομείων, που επιβαρύνουν επιπλέον τον λεγόμενο «ιατρικό πληθωρισμό».
 
Ανανέωση
 
Ήδη αρκετά ασφαλιστήρια συμβόλαια που πρέπει να ανανεωθούν τον Αύγουστο θα πάρουν την προβλεπόμενη τιμαριθμική μεταβολή αλλά για τα νοσοκομειακά ασφαλιστήρια από το Σεπτέμβριο οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές στον κλάδο ετοιμάζουν σκληρές διαπραγματεύσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί το ΦΠΑ να επιβαρύνει τους πελάτες τους επιπρόσθετα με τις τιμαριθμοποιημένες αυξήσεις της τάξης του 5%-10% που παραδοσιακά προστίθενται κάθε εξάμηνο στα νοσοκομειακά συμβόλαια.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν πλέον με το μέρος τους το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά «ανοίγουν» τα Δημόσια Νοσοκομεία και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με χρεώσεις που υπολείπονται σε πολλά σημεία απ’ αυτές που έχουν με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Έτσι, για συγκεκριμένες θεραπείες οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν εναλλακτικές επιλογές αλλά ωστόσο δεν θέλουν επ’ ουδενί να χάσουν το καλύτερο δέλεαρ του κλάδου που είναι τα νοσοκομειακά ασφαλιστήρια συμβόλαια, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η ζήτηση- λόγω των κοινωνικών περικοπών- είναι αυξημένη. 

Τα ποσά
 
Σήμερα ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο με απαλλαγές και κάλυψη κατά 80% σε α’ θέση σε ελληνικό ιδιωτικό νοσοκομείο, ξεκινά από 200-300 ευρώ ετησίως για ασφαλισμένο ηλικίας 40-45 ετών και φτάνει μέχρι και 1.500-1.800 στην πλήρη και απεριόριστη κάλυψη με νοσηλεία σε Ευρώπη και Αμερική. 

Ο κλάδος Υγείας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, κινείται με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους λόγω των αυξημένων χρεώσεων των κλινικών και σε αρκετές περιπτώσεις είναι και ζημιογόνος. Ωστόσο, αποτελεί δέλεαρ για τις ασφαλιστικές εταιρείες για να προσελκύσουν πελάτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ING, αφού βγήκε πέρυσι από τον κλάδο για λόγους οικονομίας, επέστρεψε με συμβάσεις συνεργασίας με την Interamerican και την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου