Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ανοικτά νομικά ζητήματα "εμπόδιο" για τις αποζημιώσεις σε Ασπίς και CV

Aνοικτά νομικά ζητήματα θα βρουν στο δρόμο τους τα χιλιάδες θύματα των ασφαλιστικών εταιριών Ασπίς και Commercial Value προκειμένου αποζημιωθούν, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή. Αν και μετά την δημοσίευση του νόμου ο επόπτης της Ασπίς θα μπορεί και τυπικά να ανακοινώσει την αναγγελία των απαιτήσεων στους κλάδους ζωής τίποτα δεν είναι σίγουρο.
 
Κι αυτό γιατί όπως εκτιμούν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και νομικοί κύκλοι  υπάρχουν ή θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για απαιτήσεις από ασφαλισμένους που πιθανόν θα μπλοκάρουν τις σχετικές διαδικασίες εκκαθάρισης.

Επιπλέον υπάρχει πάντα η ανοικτή η ρήξη με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών που αμφισβητεί την συνταγματικότητα της ρύθμισης για το Εγγυητικό Επικουρικό Κεφάλαιο των χαρτοφυλακίων ζωής, σε σχέση με την αναδρομικότητα και για τους ασφαλισμένους της Ασπίς που περιέχει το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτό σημαίνει ότι η τυχόν νομική αμφισβήτηση της ρύθμισης ίσως αποτελέσει τροχοπέδη στην δυνατότητα των ασφαλισμένων να ενταχθούν στο επικουρικό και να συνεχίσουν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρία ή να αποζημιωθούν.

Ωστόσο ο Επόπτης της Ασπίς  και τυπικά μετά το νόμο θα μπορεί να αρχίσει να κάνει τις αναγγελίες για την καταγραφή των αποζημιώσεων και στους κλάδους ζωής. Ενώ με σχετική διάταξη θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους ασφαλισμένους είχαν ζητήσει την  συμβολαίου πριν την ανάκληση της λειτουργίας των εταιριών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότερες εξαγορές αφορούν την Commercial Value όπου το πρόβλημα είχε γίνει εμφανές και πολλοί ασφαλισμένοι έσπευσαν να ζητήσουν εξαγορά, πριν η ΕπΕΙΑ ανακοινώσει την ανάκληση της λειτουργίας της.

Στο μεταξύ ως προς τους ασφαλισμένους της Ασπίς  Ζημιών  προχωρά η αναγγελία των απαιτήσεων με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον επόπτη που αναφέρει:

«Ανακοινώνεται στους δικαιούχους ασφαλίσματος της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας με την επωνυμία «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ» ότι δύνανται έως τις 5/11/2010 να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους στον Επόπτη Ασφαλιστικής Εκκαθάρισης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση – πρόσκληση του Επόπτη Ασφαλιστικής Εκκαθάρισης, καλούνται οι δικαιούχοι ασφαλίσματος κατά ζημιών της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ, εξαιρουμένων των δικαιούχων ασφαλίσεων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων (οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στο Επικουρικό Κεφάλαιο, τηλ. 210-3327400) να προβούν στην κατά το άρθρο 10 παρ. 3 του Ν.Δ. 400/1970 αναγγελία των απαιτήσεων τους σε βάρος της εταιρείας προσκομίζοντας ταυτόχρονα όλα τα δικαιολογητικά τους στοιχεία στον Επόπτη Ασφαλιστικής Εκκαθάρισης, κ. Κωνσταντίνο Βλαχογιάννη, οδός Κηφισίας αρ. 62, Μαρούσι (τηλ. 210 6180620, 647, 691).»

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου