Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αναστολή για αναγκαστικά μέτρα από το ΙΚΑ έως 15/10

Αναστέλλονται όλες οι ενέργειες εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων από το ΙΚΑ προκειμένου να ενισχυθεί η προσέλευση των εργοδοτών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από καθυστερούμενες εισφορές σε εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 53-62 του Ν. 3863/2010 περί «ενιαίου συστήματος ρύθμισης οφειλών».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η αναστολή της λήψης αναγκαστικών μέτρων θα ισχύσει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκό τρόπο, δηλαδή έως τις 15 Οκτωβρίου 2010, προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της ρύθμισης των νέων διατάξεων υπό το πρίσμα της χρηστής διοίκησης.

Για την εφαρμογή του μέτρου η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε συγκεκριμένα:

* Ανάκληση παραγγελιών κατασχέσεων κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους δικαστικούς επιμελητές.


* Αναστολή εκτέλεσης όλων των περιλήψεων εγγραφών υποθηκών.

* Επιστροφή μη επιδοθέντων κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων. (Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα διευκρινίζεται ότι σε όσες περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις αναστολής, οι αποφάσεις εκτελούνται).

* Αναστολή εκδοθέντων προγραμμάτων πλειστηριασμών.

Τα ανωτέρω θα πραγματοποιηθούν εφόσον ο οφειλέτης με αίτησή του ενταχθεί στη ρύθμιση των διατάξεων των άρθρων 53-62 του Ν. 3863/2010.

Η διοίκηση του ΙΚΑ σημείωσε ότι θεωρεί πως η μη λήψη αναγκαστικών μέτρων στους εργοδότες που οφείλουν και επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους επιβάλλεται και από τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει αρκετοί εργοδότες, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Πρόσθεσε όμως πως «μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας (15/10/2010), κάνουμε γνωστό ότι θα ενεργοποιηθούν και θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του ιδρύματος». 

Ληξιπρόθεσμες ΟΓΑ

Δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχει και ο ΟΓΑ σε περίπου 250.000 οφειλέτες του, αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους και εργοδότες-επιχειρήσεις που μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α/15-7-2010).

Οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις έξι το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ (αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα).

Η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του ασφαλιστικού φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης.

Διαδικασία 

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων εισφορών αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων, ο ΟΓΑ ενημερώνει πως προκειμένου να ενταχθεί ο αυτοτελώς απασχολούμενος ασφαλισμένος στη ρύθμιση θα πρέπει να απευθυνθεί στον αρμόδιο ανταποκριτή ΟΓΑ για να παραλάβει το ειδικό έντυπο «Εντολή Πληρωμής Παραβόλου», στο οποίο θα πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία του. Το έντυπο αυτό ο ενδιαφερόμενος θα το προσκομίσει στην ΑΤΕ για την καταβολή του ανάλογου ποσού του παραβόλου, το οποίο ανέρχεται στα 20 ευρώ για όλους τους αυτοτελώς απασχολούμενους οφειλέτες.

Η ΑΤΕ θα εκτυπώσει και θα χορηγήσει στον ενδιαφερόμενο ταμιακό παραστατικό καταβολής του παραβόλου. 

Με το ταμιακό αυτό παραστατικό της ΑΤΕ ο ενδιαφερόμενος θα απευθυνθεί στη συνέχεια στον αρμόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ προκειμένου να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών του στο ειδικό έντυπο του ΟΓΑ.

Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών θα πρέπει να επισυνάπτεται απαραιτήτως το πρωτότυπο ταμιακό παραστατικό που χορηγήθηκε από την ΑΤΕ για την καταβολή του παραβόλου και όχι φωτοαντίγραφο αυτού. Αιτήσεις στις οποίες έχουν επισυναφθεί φωτοαντίγραφα ταμιακών παραστατικών ή που έχουν διαβιβαστεί με fax δεν θα γίνονται δεκτές. 

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών από εργοδότες και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, οι εργοδότες-επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΓΑ θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ (Κεντρική Υπηρεσία ή Περιφερειακά Υποκαταστήματα). Για τις επιχειρήσεις το ποσό του παραβόλου κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής από 50 έως 400 ευρώ. 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου