Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Το 40% των ασφαλιστικών έχει δηλώσει συμμετοχή στην QIS5

Περίπου το 40% των ελληνικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων έχει ενημερώσει την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε,), ότι θα συμμετάσχει ενεργά στην πέμπτη Μελέτη Ποσοτικών Επιπτώσεων (QIS5). Η πραγματοποίησή της μελέτης γίνεται με στόχο οι ασφαλιστικές να υπολογίσουν τα κεφάλαια φερεγγυότητας που είναι απαραίτητα ενόψει της εφαρμογής της οδηγίας της Solvency II.

Ειδικότερα, 18 – 20 εταιρείες έχουν ενημερώσει για τη συμμετοχή τους, από τις περίπου 50 που εμπίπτουν στη σχετική διαδικασία.

Ο αριθμός των συμμετοχών εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην είναι μεγάλος. Η διαδικασία όμως, δεν έχει κλείσει και ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αλλάξει στη συνέχεια. Επίσης, οι ασφαλιστικές πέρα από την αποστολή των ερωτηματολογίων στην Επ.Ε.ΙΑ., μπορούν να στείλουν απευθείας τις απαντήσεις τους στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (CEIOPS). 

Η εικόνα δε, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη που υπήρξε από τη συμμετοχή της ελληνικής αγοράς στις προηγούμενες μελέτες ποσοτικών επιπτώσεων. Από τη «φτωχή» συμμετοχή, η αγορά μέχρι τώρα, δεν είχε αξιολογήσει στο σύνολο της, τις κεφαλαιακές της ανάγκες 16 μόλις μήνες πριν από την οριστική εφαρμογή του νέου πλαισίου.

Κατά συνέπεια και σε συνέχεια όλων αυτών, θα γίνει πλέον εφικτό να βγουν συγκεντρωτικά στοιχεία τα οποία μπορούν να αναχθούν στο σύνολο του κλάδου στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η CEIOPS, ουσιαστικά δε γνώριζαν σε συνολικό επίπεδο τη δυνατότητα της Ελληνικής αγοράς να αντεπεξέλθει στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του χώρου, οι ασφαλιστικές έχουν αρχίσει να μπαίνουν πλέον αναγκαστικά στην εποχή του Solvency II και ενώ αντιμετώπιζαν περισσότερο ως χρονική επιβάρυνση τη συμμετοχή στις προηγούμενες μελέτες, κατανοούν πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη χρονική καθυστέρηση.

Θετική στην κατεύθυνση της προσαρμογής αυτή η δραστηριοποίηση της ΕπΕΙΑ, που με τις νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες της προετοιμάζει το έδαφος για τη Solvency εποχή. Χαρακτηριστικές τελευταία περιπτώσεις, είναι τα δύο κείμενα που έχουν τεθεί προς διαβούλευση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Το ένα αφορά τη «Ρύθμιση Θεμάτων Διαχείρισης Κινδύνων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και το άλλο την «Πολιτική για Πρόσκτηση Εργασιών και για τα Δίκτυα Είσπραξης Ασφάλιστρων»

Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την αποστολή των ερωτηματολογίων είναι 15 Νοεμβρίου για τις ασφαλιστικές που ανήκουν σε ομίλους και 31 Οκτωβρίου για τις υπόλοιπες.

Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου