Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Κατέπεσαν οι συνεργασίες και η παραγωγή



Η ασφαλιστική αγορά παραμένει παγωμένη. Και η διαπίστωση αυτή αφορά τόσο τις κινήσεις μεταξύ των εταιρειών, όσο και την αμιγώς ασφαλιστική εργασία που αποτυπώνεται στην παραγωγή ασφαλίστρων. 

Συνεπώς από οποιαδήποτε πλευρά να επιχειρήσει κάποιος να εντοπίσει δείγματα κινητικότητας, δε θα τα καταφέρει.

Η κατάσταση σαφώς γεννά ανησυχία καθώς η οικονομική συγκυρία απαιτεί ενεργοποίηση κάθε αναπτυξιακής δυνατότητας των εταιρειών, απαιτεί έξυπνες λύσεις, απαιτεί καινοτομίες, απαιτεί διαφοροποίηση από την «πεπατημένη», απαιτεί κάτι  που θα φέρει την αγορά και τις εταιρείες της στην νέα εποχή

Η έλλειψη «αποδεικτικών» ή έστω δειγμάτων προσπάθειας από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών δε μπορεί παρά να εκληφθεί ως παράδοξη στάση.

Σε αντιδιαστολή, ο τραπεζικός τομέας εμφανίζει κινητικότητα συνεργασιών ή έστω ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής και των εξελίξεων. Το ίδιο θα ήταν αναμενόμενο και από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών που ορισμένες μάλιστα έχουν σημαντικούς λόγους να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων σχημάτων, συνεταιρισμών, κοινών δράσεων κ.λπ.

Βασικός λόγος –υπάρχουν και άλλοι- είναι η οδηγία Solvency και οι νέες απαιτήσεις κεφαλαίων που δημιουργεί. Αυτό προ μηνών είχε πυροδοτήσει συζητήσεις στην αγορά οι οποίες εστίαζαν στο γεγονός ότι οι συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για κάποιες εταιρείες  καθώς με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσαν προτιθέμενη αξία αλλά και κεφάλαια. Ωστόσο όπως προαναφέραμε οι συζητήσεις περί συνεργασιών δεν πέρασαν στην πράξη οπότε και το ερώτημα για το πώς και ποιοι θα ανταποκριθούν στην Solvency παραμένει «μετέωρα» αναπάντητο. 

Φεύγοντας από το θέμα των συνεργασιών και την απουσία –-τουλάχιστον εμφανών- κινήσεων, οι διαπιστώσεις δεν αλλάζουν και για θέμα της παραγωγής η οποία βρίσκεται επίσης σε συνθήκες «παγώματος». Η τάση περικοπών που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία πιέζει ασφυκτικά την παραγωγή στις εταιρείες και αυτό αποτυπώνεται ήδη στα –εσωτερικά- στοιχεία των ασφαλιστικών.

Μπορεί ακόμα να υπάρχει η δυναμική του παρελθόντος αλλά αυτή θα αμβλυνθεί πολύ σύντομα και μέχρι το τέλος του έτους τόσο από το επιχειρούμενο ξεκαθάρισμα της «αγοράς των ανείσπρακτων οφειλών» όσο και από την εξέλιξη των ασφαλίστρων. Όπως και να έχει δεν κινείται φύλλο…

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου