Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πρωταρχικό μέλημα η τμηματοποίηση της αγοράς


Όπως και σε όλες τις αγορές έτσι και η ασφαλιστική τμηματοποίησηαποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κάθε εταιρείας, ώστε να εντοπίσει τα τμήματα που την ενδιαφέρουν και να απευθυνθεί προς αυτά με την κατάλληλη προσφορά/ προϊόν.

Η δημιουργία προϊόντων για 
επαγγελματικές ομάδες έχει νόημα εφόσον η ασφαλιστική εταιρεία κρίνει ότι κάποιες από τις ομάδες αυτές την ενδιαφέρουν, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους προσθέτοντας αξία στους ασφαλισμένους και έχει το απαραίτητο μέγεθος και αγοραστική δύναμη ώστε η δραστηριοποίηση σε αυτή να είναι βιώσιμη και να αποφέρει οφέλη στην εταιρεία.

Το χαρακτηριστικό της χώρας μας είναι ότι η ασφάλιση δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Αυτό ισχύει και για την ασφάλιση συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δει λοιπόν τα αποτελέσματα τέτοιων στρατηγικών ακόμα, αφού τα ποσοστά ασφάλισης δεν είναι τα αναμενόμενα. Η κατηγοριοποίηση σίγουρα έχει πλεονέκτημα για τους ασφαλιζόμενους καθώς δείχνει ότι μία εταιρεία έχει εντοπίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και έχει φροντίσει να απευθύνει σε αυτούς με μία προσφορά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις τους.

Για τις εταιρείες η προσέγγιση αυτή έχει ενδιαφέρον, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εστιάσουν την προσοχή τους σε τμήματα της αγοράς που θεωρούν ότι θα τους δώσουν ευκαιρίες ανάπτυξης και να γίνουν καλές σε αυτό. Είναι όμως 
αποτελεσματική μόνο εφόσον υπάρχει ανταπόκριση.

Στην AXA Ασφαλιστική, το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Μεγαλύτερη έμφαση δίνουμε στους αυτοαπασχολούμενους (self employed) και σε εταιρίες μέχρι 10 άτομα (micro SMEs).

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία προσφορά αξίας για τις ομάδες αυτές ξεκινώντας από την κάλυψη της επιχείρησης, του ιδιοκτήτη ή του επικεφαλής, στη συνέχεια του προσωπικού και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων. Η προσέγγιση αυτή δε θα είναι στιγμιαία, αλλά εκτιμούμε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να εκτυλιχθεί πλήρως.

Μέρος της προσπάθειας είναι και ή άμεση ή έμμεση «εκπαίδευση» των ομάδων αυτών αναφορικά με τις ασφαλιστικές τους ανάγκες και τα οφέλη από την προστασία τους, που ουσιαστικά μπορεί να εξασφαλίζει τη συνεχή δραστηριότητα και βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Θωμάς Πουφινάς
Πηγή: Ιnsuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου