Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Τα «τυχερά» κόπηκαν

Σίγουρα είναι μια δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο δεν ευθύνεται για όλα η οικονομική κρίση και οι «εισαγόμενες» ρυθμίσεις από τα ξένα κέντρα και συμφέροντα. Όσο και να θελήσει κανείς να το δει σαν απρόοπτο κακό δεν είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι εσωγενής. 

Χρόνια τώρα οι σημερινοί «
μεγάλοι» της αγοράς είτε εταιρείες, είτε μεσίτες, είτε όποιος άλλος κρίκος της αλυσίδας προώθησης συμβολαίων, αναπτύσσονταν μέσα από «δυναμικές» κινήσεις όπου θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με αποφάσεις χωρίς σκέψη, χωρίς αναστολές, χωρίς λογική. 

Για παράδειγμα οι υπερπρομήθειες που κάποια στιγμή όλοι έταξαν και όλοι έδωσαν για να πάρουν συνεργάτες, μερίδια, συμβόλαια δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κίνηση μιας ομαλής πορείας μέσα στην αγορά. Όμοια, ότι επί σειρά ετών συνέβαινε  με τα συμβόλαια, με τα ψιλά γράμματα, με τα μικρά ή μεγάλα κόλπα υπό την ανοχή της πολιτείας είναι επίσης μια ανορθόδοξη κατάσταση. Και όμως κάτω από αυτές τις συνθήκες «εκπαιδεύτηκε» ο
Έλληνας καταναλωτής.

Έτσι, «έστρωσε» η αγορά και έτσι κοιμήθηκε όπως θα έλεγε και ο λαός. Γι’ αυτό σήμερα το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να καλυφθεί. 


Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα όπου δεν έχει νόημα να αναφερθούν διότι είναι γνωστά για την αγορά. Είναι η «συνταγή» της, είναι η ίδια ζωή της, είναι οι άνθρωποί της. Ίδια λογική, ίδια συμπεριφορά, ίδιο μοντέλο εξέλιξης. Οι εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν δεν κάνουν όμως τον κανόνα. 


Μέσα από την αυτή την πορεία ζωής η αγορά βρέθηκε στην σημερινή εποχή όπου η συγκυρία έθεσε το αίτημα αμείλικτο και αντικειμενικό: όλα πρέπει να γίνουν με διαφορετικό τρόπο. Η άφιξη της κρίσης ήταν μόνο η αφορμή, η αιτία υπήρχε και δεν ήταν άλλη από την συμπεριφορά της ίδιας της αγοράς. 


Κάποιοι ακόμα δεν το πιστεύουν και επιχειρούν να συνεχίσουν μέσα από την ίδια λογική. Ματαιοπονούν. Σε λίγους μήνες μέσα από όλα τα νομοθετήματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το παιχνίδι γίνεται δύσκολο και για λίγους. Ο επόμενος χρόνος θα είναι μόνο για όσους προετοιμαστούν. Τα τυχερά κόπηκαν...

Γιάννης Βερμισσώ
Πηγή: Insuranceworld

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου