Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Παν. Θωμόπουλος επικεφαλής του Ταμείου Χρημ/κής Σταθερότητας

Σάρκα και οστά λαμβάνει το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς συντίθεται το διοικητικό του συμβούλιο με επικεφαλής τον τέως υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (2004 – 2009) κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο, ο οποίος έχει υπάρξει και αναπληρωτής διοικητής του ΔΝΤ την περίοδο 2002 – 2008.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με συνολική προίκα 10 δισ. ευρώ (σημειώνεται ότι έχουν ήδη κατατεθεί  5 δισ. από την πρώτη δόση του δανείου και αναμένεται η δεύτερη δόση, ύψους 2 δισ. ευρώ), θα αποτελέσει αναγκαστικά «καταφύγιο» όσων τραπεζών βρεθούν με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερους των απαιτούμενων. 

Ωστόσο, οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για όσες τράπεζες ενταχθούν σε αυτό, είναι ιδιαίτερα επαχθείς για τους βασικούς μετόχους των τραπεζών.

Μέχρι στιγμής, πιο κοντά στην πιθανότητα ένταξης στο Ταμείο βρίσκεται η  Αγροτική Τράπεζα, η οποία στα stress tests του Ιουλίου δεν κατάφερε να πιάσει το όριο 6% στο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, η ένταξη της τράπεζας στο ΤΧΣ θα κριθεί από τη λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση για το μέλλον της Αγροτικής, αλλά των υπόλοιπων τραπεζικών συμμετοχών του Δημοσίου.

Εφόσον η κυβέρνηση αποδεχθεί το σχέδιο συνένωσης της Αγροτικής με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής (πρόταση Πανταλάκη), η προοπτική ένταξης της ΑΤΕbank στο Ταμείο  απομακρύνεται. Αντιθέτως, προβάλλει ως μονόδρομος στην περίπτωση που η τράπεζα χρειαστεί να καλύψει την απαιτούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω των υφιστάμενων μετόχων, δηλαδή του Δημοσίου (77%), το οποίο έχει δεδομένα περιορισμένες δυνατότητες ρευστότητας.

Για τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες η προσφυγή στο Ταμείο κρίνεται απευκταία και εκτιμάται ότι θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για πιθανές συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδος και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Για  τις μικρότερες τράπεζες, η προοπτική του Ταμείου μπορεί να θεωρηθεί ανοιχτή για κάποιες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ προς τις τράπεζες θα παρέχονται με τη μορφή προνομιούχων μετοχών, οι οποίες θα μετατρέπονται σε κοινές, σε επόμενο στάδιο. Ειδικότερα, η τράπεζα θα πρέπει να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές στο ίδιο ποσό με αυτό που επενδύθηκε αρχικά σε αυτήν, μετά από 5 χρόνια. Αν δεν μπορεί να τις επανακτήσει γιατί δεν καλύπτονται τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας, οι προνομιούχες μετοχές θα μετατρέπονται σε κοινές.

Σημειώνεται ότι εάν τα πιστωτικά ιδρύματα δεν δύνανται να συγκεντρώσουν εγκαίρως επιπρόσθετα κεφάλαια για να αποπληρώσουν το Ταμείο, θα εφαρμόζεται σχέδιο αναδιάρθρωσής τους υπό την αιγίδα του Ταμείου.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου