Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Αναβάλλεται η ανάπτυξη των ασφαλιστικών

Περίοδο αναμονής βιώνει η ασφαλιστική αγορά, με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης που προκαλεί η οικονομική κρίση. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, δείχνουν τις εργασίες του κλάδου να έχουν καθηλωθεί στα περσινά επίπεδα και την ασφαλιστική παραγωγή να διαμορφώνεται στα 2,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή άνοδο μόλις κατά 0,13%.

Μεγάλος ασθενής εξακολουθεί να είναι ο
κλάδος ζωής, οι εργασίες του οποίου υποχώρησαν κατά 2,67% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και η παραγωγή διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ. 

Αντίθετα ανοδικά κατά 2,3% κινήθηκαν οι εργασίες του κλάδου ζημιών, η παραγωγή του οποίου διαμορφώθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας την πτωτική πορεία των εργασιών που είχε ο κλάδος ζωής.


Ανησυχητικό φαινόμενο συνιστούν οι μαζικές εξαγορές συμβολαίων και οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της
ΕπΕΙΑ, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, φθάνοντας τα 363,3 εκατ. ευρώ έναντι 329,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το 2009 ήταν έτος μαζικών ρευστοποιήσεων, λόγω και της έντονης φημολογίας που κυριάρχησε λίγο πριν την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια, ενώ το 2010, αποδίδεται κυρίως στην οικονομική κρίση, που επιβάλλει στα νοικοκυριά επαναπροσδιορισμό των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που κατέβαλαν οι εταιρείες ως αποζημιώσεις για πρόωρες ρευστοποιήσεις συμβολαίων, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ποσά  λόγω λήξης των συμβολαίων ή λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 141,7 εκατ. ευρώ και στα 108,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και είναι ενδεικτικό της οικονομικής στενότητας και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος από την πλευρά των νοικοκυριών. 


Μαζικές εξαγορές συμβολαίων, το ύψος των οποίων έφτασε στα 144,5 εκατ. ευρώ, παρατηρήθηκαν κυρίως στον κλάδο των παραδοσιακών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ζωής, ενώ υψηλές της τάξης των 124,3 εκατ. ευρώ ήταν και οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο των επενδυτικών προγραμμάτων. Εκτός από τις ρευστοποιήσεις, μειωμένη ήταν και η ζήτηση για συνταξιοδοτικά προγράμματα, με αποτέλεσμα τα ασφάλιστρα του κλάδου να υποχωρήσουν κατά 4,9% στα 860,1 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 4,6%, στα 147,8 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα ασφάλιστρα των επενδυτικών προγραμμάτων. 


Ανάχωμα στην πορεία του κλάδου αποτέλεσαν τα ομαδικά εταιρικά προγράμματα, η παραγωγή των οποίων παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενισχύθηκε κατά 23,8%, στα 157,8 εκατ. ευρώ.


Την εικόνα των γενικών ασφαλίσεων διέσωσε ο κλάδος του αυτοκινήτου, οι εργασίες του οποίου, αυξήθηκαν κατά 7,8%, κυρίως λόγω των αυξήσεων στα ασφάλιστρα. Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ανήλθαν στα 808,8 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 58,5% του κλάδου γενικών, που στο σύνολό του κινήθηκε πτωτικά καταγράφοντας απώλειες σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, ως αποτέλεσμα μείωσης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 


Η μείωση της πίτας οδηγεί τον κλάδο σε περαιτέρω συρρίκνωση με τους ισχυρούς να κυριαρχούν στον κλάδο ζωής, διευρύνοντας τα μερίδιά τους και οδηγώντας την αγορά σε περαιτέρω συγκέντρωση.


Η ανακατανομή μεριδίων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με τα διαδοχικά λουκέτα εταιρειών και κορυφώθηκε το 2009 με το κλείσιμο του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, συνεχίζεται και το 2010. Μεγάλοι ωφελημένοι εμφανίζονται οι τραπεζοασφαλιστικοί όμιλοι και οι πολυεθνικές εταιρείες, που διεύρυναν περαιτέρω το μερίδιό τους, ελέγχοντας πάνω από το 71% % της αγοράς του κλάδου ζωής και το 57% του κλάδου γενικών. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου που δημοσίευσε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης οι πέντε μεγάλοι όμιλοι της
Εθνικής Ασφαλιστικής, της Alico, της Interamerican, της Efg Eurolife και της Ιng, μοιράζονται στην πίτα των αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αυξάνοντας το μερίδιό τους από 70,4% το 2009 στο 70,9%.
Στην πρώτη θέση με διαφορά και μερίδιο 24% κατατάσσεται η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ στην πρώτη δεκάδα πεντάδα κατατάσσονται οι ξένοι όμιλοι, της Εμπορικής, της Allianz, της Axa, της Generali, αλλά και η Αγροτική Ασφαλιστική, ελέγχοντας συνολικά το 92% της αγοράς.

Περαιτέρω συρρίκνωση παρατηρείται και στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο κατακερματισμό με περισσότερες εταιρείες, αλλά ο αριθμός των οποίων, πάντως, φθίνει χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου το μερίδιο των πέντε πρώτων εταιρειών διευρύνθηκε στο 40,7% από 40,1% στο τέλος του 2009, ενώ στο 60,6% από 58,8% αυξήθηκε το μερίδιο αγοράς των 10 πρώτων εταιρειών. 

Η εικόνα του κλάδου ζημιών είναι πάντως τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατεί στον κλάδο ζωής, στον οποίο κυριαρχούν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι. Τις πρώτες πέντε θέσεις στην κατάταξη του κλάδου γενικών καταλαμβάνουν τέσσερις ελληνικές εταιρείες και μία μόλις πολυεθνική, ενώ στην υπόλοιπη πεντάδα σαφής είναι η ενδυνάμωση των ξένων εταιρειών, που αυξάνουν σταδιακά τα μερίδιά τους.


Απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και στον κλάδο γενικών είναι πάντως η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ με σημαντική διαφορά ακολουθούν η Interamerican, η Αγροτική Ασφαλιστική, η Ιντερσαλόνικα και η Υδρόγειος. 


Η υπεροχή της Εθνικής Ασφαλιστικής προκύπτει κυρίως από τον κλάδο αυτοκινήτου, στον οποίο η εταιρεία διαθέτει ασφαλισμένο στόλο 1 εκατομμυρίου περίπου αυτοκινήτων. Στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται επίσης η γερμανική Victoria, η γαλλική
Groupama, η ελληνικών συμφερόντων Ευρωπαϊκή Ένωση, η γερμανική Allianz και η γαλλική Axa.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου